Selektor programa i predavač: Darko Šimičić / Institut Tomislav Gotovac, Zagreb

Performansi Tomislava Gotovca (1937. – 2010.) snažno su obilježili lokalnu kulturnu scenu. Od prve izvedbe pred publikom (Happ naš, Zagreb 1967.) pa do posljednjeg samostalnog performansa izvedenog u Ljubljani 2009. godine, njegov je izvedbeni opus radikalna reakcija na sredinu u kojoj je živio transformirana kroz optiku filmova koje je opsesivno gledao. Uvijek je govorio da ne vidi razliku između života i umjetnosti i da čim ujutro otvori oči on vidi film. Taj princip teatralizacije života istaknut je u nizu performansa izvedenih na ulicama i trgovima Zagreba, Beograda, Osijeka, Ljubljane, Rijeke, Dubrovnika i niza drugih gradova.

Ovaj program želi ukazati na neke manje poznate performanse u njegovom opusu od kojih se neki sada po prvi puta predstavljaju javnosti. Radi se o performansima koji nisu bili uvršteni u DVD izdanje „Performance Tapes“ (HFS, Zagreb 2003.), a nedavno su digitalizirani s VHS traka.

Program je zbog dužine trajanja podijeljen u dva dijela. Prvi je dio popraćen uvodnim izlaganjem Darka Šimičića u kojem će publici biti ukazano na osnovne odlike Gotovčevih radova u mediju izvedbenih umjetnosti i njegov utjecaj na nove generacije performera stasalih na domaćoj sceni u posljednja dva desetljeća. Prije drugog dijela programa Darko Šimičić i Ivan Paić u neformalnom će razgovoru iznijeti neka razmišljanja o Gotovčevom nekonvencionalnom pristupu medijima izražavanja, o preplitanju pokretnih slika i žive izvedbe. Na kraju programa održat će se razgovor s publikom.

Program:

Prvi dio; trajanje projekcije 1:35:23

Performance omnibus – segmenti Paranoia View Arta

Beograd, 1986. trajanje 44:30

Paranoia View Art – Hommage to Glenn Miller

Sarajevo, 1990. trajanje 37:08

Osmijesi ljetne noći u podne

Zagreb, 1998. trajanje 7:41

Zameo ih vjetar

Ljubljana, 2009. trajanje 6:04

Drugi dio; trajanje projekcije 1:30:54

Paranoia View Art -Hommage to Glenn Miller

Krems, Austria, 1988. trajanje 1:30:54

ukupno trajanje projekcije: 3:06:17

U suradnji: Tomislav Gotovac Institut