Svibanjski program Kratkih slika, Izvan fokusa, iznimno pozornost ne posvećuje određenom redatelju/icu ili filmskom pokretu nego reprodukcijskom mediju – kazeti i to u suradnji s festivalom Izlog suvremenog zvuka.

Izlog suvremenog zvuka festival je u čijem je fokusu suvremena glazba odnosno suvremeni zvuk, shvaćajući suvremeno u širem smislu te riječi. Ove ga godine pratimo od 2. do 5 svibnja, a 3. svibnja u 19:30 u sklopu programa Kratke slike prikazat ćemo dokumentarac Kazeta, dokumentarna kompilacija redatelja Zacka Taylora.

 

Info: Cassette, A Documentary Mixtape, r. Zack Taylor, 2016., Velika Britanija, dokumentarni, 93′, engleski jezik bez hrvatskih podnaslova

Oh, taj magični trenutak kad pritisneš dva gumba – record i play – i snimaš što god želiš: top 40 pjesama za svoju dragu/goga, potencijalne hitove za svoj budući ugovor za snimanje i poruke za obitelj u inozemstvu. Kompaktna kazeta, kako je službeno znana, pomogla je demokratizaciji muzike u 1970-ima, a sada je neočekivano ponovno zaživjela.

Lou Otten, kojega se smatra izumiteljem tog medija, govori o razvoju kazete i njenu globalnome uspjehu zahvaljujući njegovu opuštenu stavu prema konkurentu Sonyju. Underground ikone Henry Rollins, Thurston Moore i Ian MacKaye glorificiraju skromnu kazetu, koju su sad otkrili mladi bendovi i klubovi kao moderan analogni muzički medij. Prostore između Ottenovih podcijenjenih anegdota i entuzijazma trenutačnih fanova na fantastičan način nadopunjuju isječci miloga zvuka kazeta iz nekad bilo vremena.

Kazeta, dokumentarna kompilacija, isječak je povijesti u kulturi i posveta analognom mediju s gomilom anegdota, muzičkih i nostalgičnih melodija.