Iako je rođena Njemica, Nele Wohlatz smatraju jednom od novih nada suvremenoga latinoameričkoga filma. Njezini filmovi leže na granici različitih geografskih i filmskih stilova, suprotstavljaju se postojećim filmskim normama. Posebno se ističe Buduće s(a)vršeno vrijeme (The Future Perfect) iz 2016., dobitnik nagrade za najbolji prvi igrani film na festivalu u Locarnu, duboko uronjen u prostore između kultura, jezika i identiteta u kojem se tematizira uloga jezika u osobnom razvoju i socijalnim interakcijama, ali istovremeno struktura učenja novog jezika postaje strukturom samog filma. Buduće s(a)vršeno vrijeme gledamo 8. 2. u 19:30 sati. Ulaz je besplatan.

Xiaobin je sedamnaestogodišnjakinja koja pri dolasku u Argentinu ne zna ni riječ španjolskoga jezika. No, nekoliko dana poslije, već ima novo ime – Beatriz, i posao u kineskome supermarketu. Njena obitelj živi u paralelnom svijetu, u maloj praonici, daleko od Argentinaca. Xiaobin u tajnosti štedi novac i upisuje školu jezika te isprobava ono što je već naučila na ulici. Nakon što je naučila kako „zakazati sastanke“, zakazuje jedan s Vijayem, kupcem u supermarketu. On dolazi iz Indije, i iako jedva mogu komunicirati jedno s drugim, u tajnosti započinju vezu. Kad počinje učiti kondicional, oblik mogućnosti, Xiaobin istovremeno počinje razmišljati o budućnosti. Što bi se dogodilo kad bi njeni roditelji doznali za Vijaya? Što je vještija u španjolskome jeziku to se više miješa u scenarij. Njeni kolege iz škole, također Kinezi, prate događaje kao kor.

Info: r. Nele Wohlatz, Argentina, 2016., 65′, španjolski i mandarinski jezik s engleskim i hrvatskim podnaslovima

Nele Wohlatz rođena je u Hannoveru u Njemačkoj 1982. Studirala je scenografiju na HfG Karlsruhe, također u Njemačkoj. Režirala je kratke filmove Schneerander (2009.), Novios del campo (Bafici 2009.). Njen prvi dokumentarni film je Ricardo bar (Viennale, FID Marseille 2013.), a slijedi Buduće s(a)vršeno vrijeme iz 2016., premijerno prikazan na filmskom festivalu u Locarnu.