Zagrebački MM centar u petak će, 3. studenoga, ugostiti oskarovca Danisa Tanovića, koji će u organizaciji Restarta održati masterclass predavanje na temu promišljanja granica između rodova u suvremenom filmu. Koketiranje s igranom i dokumentarnom formom Tanoviću je donijelo brojna međunarodna priznanja, među kojima se ističu nagrade Oskara, Zlatni Globus te čak dva Srebrna medvjeda.

Bosanskohercegovački scenarist, producent i redatelj Danis Tanović proslavio se ratnom dramom Ničija zemlja koja mu je 2001. donijela Oskara za najbolji strani film te Zlatni Globus, a svoj uspješni niz nastavlja filmovima Epizoda u životu berača željeza te Smrt u Sarajevu. U svojem majstorskom predavanju zagrebačkoj će publici u petak, 3. studenoga, približiti nekonvencionalni pristup razvoja filma u kontekstu kombiniranja igrane i dokumentarne forme, što Tanović u svojim radovima vrlo često i vješto koristi.

Filmovi poput Smrti u Sarajevu, nagrađenog Srebrnim medvjedom 2016., započeli su kao dokumentarci sa stvarnim intervjuima, na temu lika i djela Gavrlia Principa te su se kasnije razvili u igrani žanr s elementima glumačke slobode i improvizacije.

S druge strane, Tanovićeva drama Epizoda u životu berača željeza, koja je osim Srebrnog medvjeda za najbolji film 2013 osvojila i posebnu nagradu ekumenskog žirija te Srebrnog medvjeda za najbolju mušku ulogu, igrani je film snimljen na dokumentaristički način, čime se potvrđuje tanka granica između dva roda i uspješno međusobno prožimanje.

Film je snimljen za nevjerojatnih 9 dana i skromim budžetom od 30 tisuća eura, a nitko u od glumaca nije bio profesionalac.

Iako za sebe kaže da nema „stil“, Tanović se već kao mladi redatelj u povijesti kinematografije istaknuo kao najnagrađivaniji debitant vrlo specifičnog načina prikazivanja aktualnih, teških tema.

Predavanje počinje u 17 sati u MM centru (Savska 25), a razgovor će moderirati redatelj Nebojša Slijepčević (Gangster te voli).

Ulaz je besplatan.