//25. 9., 20:00// Serija Up niz je dokumentarnih filmova koji skupinu istih protagonista prati od njihove sedme godine, u periodima od po sedam godina, prateći životne puteve nekoliko djece iz potpuno različitih društvenih slojeva i okruženja. Ovaj dokumentarni eksperiment svojevrsna je longitudinalna studija koja govori puno više od dokumentiranja tuđih života. Serija Up govori o društvu u cjelini, pravilima vladajućeg sistema, o promjenama društvenih paradigmi, jednakosti šansi, klasnim odnosima, o determinizmu, o socio-ekonomskoj mobilnosti, religiji, ali i strahovima i željama, razmišljanjima o budućnosti protagonista kojoj opet, u narednim nastavcima serije, na neki način i svjedočimo. Ukratko, kroz prikaze života protagonista prelamaju se sva ona pitanja koja stanu u jedan ljudski vijek. Ovakav inventivni dokumentarizam ima snažnu moć bilježenja prolaznosti vremena i predstavlja ingeniozan primjer korištenja filmskog medija koji nas odvodi do same srži stvarnosti života.

 

the upPrva epizoda 7 Up, koju prikazujemo 25. rujna, nastala je 1964. u produkciji priznate britanske TV kuće Granada Television (koja je ostala producent sve do 1991.), u režiji Paula Almonda, s namjerom da u jednoj jedinoj emisiji prikaže zadivljujući svijet sedmogodišnje djece iz različitih slojeva britanskoga društva, kao i generaciju koja će 2000. biti odrasli ljudi – prodavači, direktori, kuhari, umjetnici, menadžeri, roditelji… Osnovna nit vodilja emisije bila je „dajte mi sedmogodišnje dijete, a ja ću vama dati odrasloga čovjeka“. Nakon velikog uspjeha 7 Upa, Michael Apted (Almondov asistent, kasnije poznat po blockbusterima poput The World Is Not Enough, The Chronicles of Narnia: The Voyage of the Dawn Treader…) nastavio je pratiti skupinu djece i svakih 7 godina snimljen je novi nastavak koji prati živote protagonista iz 7 Upa.

 

Seriju Up prikazivat ćemo u dvotjednom ritmu od rujna do prosinca 2017., a uvodno obraćanje publici poslužit će kao uvod u kontekst nastanka serije, omogućavanje kontinuiteta praćenja referencama na raniju epizodu te kritički osvrt na cijeli projekt.

Epizode:

7 Up, 1964., r. Paul Almond, Granada Television

14 Up, 1970, r. Michael Apted, Granada Television

21 Up, 1977., r. Michael Apted, Granada Television

28 Up, 1984., r. Michael Apted, Granada Television

35 Up, 1991., r. Michael Apted, Granada Television

42 Up, 1998., r. Michael Apted, BBC

49 Up, 2005., r. Michael Apted, ITV

56 Up, 2012., r. Michael Apted, ITV

 

Projekt se realizira uz potporu Hrvatskog audiovizualnog centra. Ulaz je besplatan.