Digitalna je revolucija film zahvatila kasno i uglavnom se manifestirala u obliku tehnološkog napretka. Danas, u doba kada celuloidne filmske vrpce nestaju, u doba raznolikosti digitalnih formata, mnogo više toga je na kocki: nalaze li se svjetski filmski arhivi na rubu mračnog doba? Svjedočimo li golemom gubitku kolektivnog audiovizualnog pamćenja? Umire li film ili se samo mijenja?

Budućnost filma putuje u razne zemlje i zajedno s cijenjenim filmskim autorima, kustosima, povjesničarima i inženjerima dramatizira temu budućnosti filma u doba digitalnih slika u pokretu.

Budućnost filma je dokumentarni film o sadašnjosti i budućnosti filma i kinematografije u digitalno doba. U odvojenim epizodama i filmskim aforizmima ocrtavaju se mogući scenariji, kulturni strahovi i utopije koje obećavaju, prateći epohalni prijelaz s gotovo 120-godišnje povijesti analognih fotokemijskih celuloidnih vrpca na nematerijalno i radikalno kratkotrajno doba prolaska podataka digitalne slike. Uporište je na ljubavi spram filma, no bez nostalgije.

Budućnost filma predstavlja asocijativno putovanje kroz vrijeme, snimano na raznim lokacijama, gdje susrećemo slavne filmske autore, kustose, povjesničare i inženjere. Sudjeluju Martin Scorsese, Christopher Nolan, Tacita Dean, Apichatpong Weerasethakul, David Bordwell, Tom Gunning, Jacques Rancière, Margaret Bodde, Paolo Cherchi Usai, Nicole Brenez, Michael Friend, Greg Lukow, Mike Mashon i mnogi drugi.

Info: r. Michael Palm, dokumentarni, 2016., 126′, engleski, njemački i francuski jezik s hrvatskim podnaslovima

Osim što je dio našeg redovnog programa, dokumentarac Budućnosti filma ujedno je i najava ovogodišnjeg izdanja Internacionalnog festivala eksperimentalnog filma i videa 25 FPS.