//14.9.2017., 19:30//

U čemu leži transformacijska snaga smicalice, spačke i ostalih kreativno mišljenih formi neposluha? U programu Majstori spačke slavimo provokatorski duh i gorku duhovitost velikoga Vlade Kristla, koji je dosljednim otporom svim ustaljenim formam ponašanja i mišljenja raskrinkavao slabosti i neslobodu inherentne svemu ljudskom. Kristlovi filmovi svojim ludički postavljenim anarhizmom pozivaju na kidanje okova dok istovremeno pesimistično potvrđuju njihovu neiskorjenjivost. Ovakav svjetonazor blizak je i Goranu Trbuljaku, koji se direktno referira na Kristlovo umjetničko i duhovno nasljeđe istražujući njegove postavke u prostoru naše suvremenosti. Ante Zlatko Stolica pak ideju otpora kroz smicalicu i spačku prenosi u privatnu sferu svoga obiteljskoga doma, koji postaje poligon za testiranje unaprijed zadanih okvira o kojima se svjesno odbija razmišljati. Kako mijenjati okvire, kalupe i zacrtane staze te se pritom grohotom smijati, pokušat ćemo dokučiti u razgovoru s Goranom Trbuljakom i Antom Zlatkom Stolicom, koji će se osvrnuti i na za njih bitne referentne točke iz domaće povijesti otpora duhom i duhovitošću.

 

MAJSTORI SPAČKE

Šagrenska koža (La Peau de Chagrin)

Film u kojem autor povezuje najrazličitije slikovne vrijednosti (od ekspresionizma do geometrijske apstrakcije, anticipirajući renesansu secesije i nastavak pop-arta) i stvara jedan od prvih crtanih filmova namjerno lišenih vanjskoga stilskoga jedinstva. Smatra se remek-djelom animacije bivše Jugoslavije i svijeta.

Info: r. Vlado Kristl, animirani, 1960., 10’59”

 

General i pravi čovjek (General in resni človek)
Kristl u ulozi zatvorenika, čovjeka koji se može smijati samo kad ugleda Generala.

Info: r. Vlado Kristl, igrani, 1962., 10′

Siromasi (Arme Leute)

Film o siromašnima koji preuzimaju vlast, ali i o ponašanju bogatih koji opet potlačuju druge siromašne. Kristl kao individualac koji za sobom vuče lonac i kojega doslovno progone revolucionari.

Info: r. Vlado Kristl, 1963., 8′

O autoru: Vladimir Kristl (1923. – 2004.) hrvatski je slikar, crtač, animator, scenarist, filmski redatelj, eksperimentator i likovni pedagog. Najveći je promicatelj apstraktnoga slikarstva 1950-ih i jedan od velikana hrvatske avangarde i animacije.

 

Svaki je dan za sebe, svi zajedno nikad

Dvojica kavopija sjedeći u kafiću zagledani su u novine i kao da uopće ne primjećuju događaje iza njihovih leđa na ulici. Život za njih, izgleda, čine samo kava i novine.
U novinama, stvarnost se često prikazuje drugačije od stvarnoga života na ulici.
No, ni kavopije sami nisu stvarni, jer je i njih nacrtala nečija ruka, dok je onaj koji ih je crtao ispijao šalice kave.

Info: r. Goran Trbuljak, 2002., 7’18”

 

L.E.F.

U samo devet minuta, autor filma kritički se pozabavio jednim od najvećih problema današnjice. Propituje recentnu ekonomsku krizu – recesiju, njenu strukturu, usađenu nejednakost i odnos prema idealima Francuske revolucije na koje se svi i danas pozivamo.

Info: r. Goran Trbuljak, dokumentarni, 2012., 9′

O autoru: Goran Trbuljak diplomirao je grafiku na Akademiji likovnih umjetnosti u Zagrebu, a kasnije i snimanje na Akademiji dramske umjetnosti u Zagrebu. Kao samostalni umjetnik održao je više od 20 samostalnih te stotinjak skupnih izložbi u zemlji i inozemstvu. Snimio je tridesetak cjelovečernjih igranih te podjednak broj kratkih igranih i dokumentarnih filmova, a autor je i niza kratkih animiranih filmova. Višestruko je nagrađivan za svoju likovnu djelatnost i snimateljski rad. Predaje na Akademiji dramske umjetnosti u Zagrebu.

 

Svaki dan je Božić

Ovaj kratki dokumentarac prati svakodnevicu autorove obitelji. No, unutar svakodnevne rutine autor vodi i tajni projekt. Kako film odmiče, sve se više nameću pitanja: kada će i na koji način obitelj otkriti što se događa? I najvažnije, kakve će biti njihove reakcije?

Info: r. Ante Zlatko Stolica, dokumentarni, 2014., 10′

O autoru: Ante Zlatko Stolica rođen je 1985. u Splitu. Završio je hrvatski jezik i filozofiju na Filozofskom fakultetu u Zagrebu. Živi i radi u Zagrebu. Filmografija: Johnny je mrtav (kratkometražni igrani, 2014.), Svaki dan je Božić (kratkometražni dokumentarni, 2014.), Vrlo kratki izlet (koscenarist, kratkometražni igrani 2014.), Kierkegaard (koscenarist, kratkometražni dokumentarni 2014.).