//11. 5. 2017., 19:30//

Proširena slika donosi još jedan pogled na filmografiju o Zagrebu koja je nastajala paralelno s njegovim urbanističkim razvitkom. Tri filmska klasika, Raste grad, Moj stanVlado Gotovac o Zagrebu – Zagreb: dva grada, poslužit će kao polazišna točka za razgovor o urbanističkim promišljanjima grada i tome kako se ona reflektiraju na njegov razvitak, stanovanje i život ljudi. Pogled u prošlost daje dovoljno materijala za razgovor o aktualnim temama planiranja i održivosti Zagreba. Kakav grad stvara urbanistički plan vođen investitorskom logikom i privatnim interesima? Tko ga stvara, a tko ruši, odnosno, čiji je uopće grad? Gost je arhitekt Antun Sevšek, a razgovor moderira Jelena Ostojić.

Gledamo:

Dragutin Vunak: Raste grad

Zvonimir Berković: Moj stan

Vlado Gotovac o Zagrebu: Zagreb – dva grada

 

Raste grad

Dokumentarni film o ubrzanim urbanističkim promjenama u Zagrebu sredinom 60-ih godina. Industrijski razvoj i naglo povećanje broja stanovnika doveli su do velikih potreba za novim stambenim i industrijskim prostorima. Novim urbanističkim planom određeni su novi prostori stanovanja i industrijske zone. Grad se ubrzano širi preko rijeke, koja je do tada bila doživljavana kao prepreka razvoju na jug. Zagreb raste za stotine tisuća novih stanovnika.

Info: r. Dragutin Vunak, Jugoslavija, 1967., 14’15”, dokumentarni

O AUTORU: Dragutin Vunak bio je poznati hrvatski redatelj i scenarist, pripadnik Zagrebačke škole crtanog filma. Bavio se režiranjem crtanih filmova od kojih su neki obišli festivale animiranog filma diljem svijeta. Između ostalog, bio je stalni suradnik oskarovca Dušana Vukotića, voditelj Studija za crtani film u Interpublicu, dramaturg u Zagreb-filmu, umjetnički voditelj u Filmoteci 16 te je pokrenuo element-film – “trominutnu osmicu”. Pridonio je značajnijem razvoju dječjeg filma kao voditelj Odbora Centra za dječji film Hrvatske u Zagrebu do 1964. Kada je osnovan Kino-savez Hrvatske preuzeo je daljnju brigu o razvoju dječjeg filmskog stvaralaštva.

 

Moj stan

Glavni lik filma djevojčica je koja piše sastavak o svom novom stanu. Najprije opisuje svoj život s obitelji u stanu koji se sastoji od samo jedne sobe, nakon toga svoj novi stan: “Napokon su nam dali novi stan. Naš novi stan je u budućem centru grada. To je lijepa zona, samo što su dućani tako daleko da mama mora izgubiti cijelo jutro ako želi nešto kupiti za ručak. Ali tata kaže da će za 20 godina ovdje biti puno lijepih kuća i velika Nama. Moj tata vidi daleko unaprijed. Moj tata je prosvjetni radnik.”  Redatelj Zvonimir Berković za dokumentarni je film Moj stan dobio prvu nagradu na Filmskom festivalu u Cannesu.

Info: r. Zvonimir Berković, Jugoslavija, 1963., 13′, dokumentarni

O AUTORU:  Redatelj i scenarist Zvonimir Berković rođen je u Beogradu, a stvarao je u Hrvatskoj gdje živi od 15. godine života. Tu je završio Akademiju za kazališnu umjetnost, današnju ADU, gdje mu je predavao Ranko Marinković. Oplemenio je hrvatsku kinematografiju režijom četiri dugometražna filma – Rondo (1966.), dobitnik šest Zlatnih arena u Puli i Kontesa Dora (1993.), dobitnik Zlatne arene za najbolji film, Ljubavna pisma s predumišljajem (1985.), koji je ocijenjen jednim od najznačajnijih filmova osamdesetih te Putovanje na mjesto nesreće (1971.). Autor je nekoliko dokumentaraca i scenarija, a pisao je publicistiku, kolumne (Pisma vlasti), glazbenu i kazališnu kritiku, svirao, smišljao reklamne slogane te predavao na Akademiji dramske umjetnosti.

 

Vlado Gotovac o Zagrebu: Zagreb – dva grada

Dokumentarac iz arhive HRT-a govori o arhitekturi i urbanizmu grada, problemima urbanizacije koji su bili u to vrijeme, a i danas.