//18. 5. 2017., 19:30//

Je li svako bavljenje filmom voajerizam, kako je tvrdio Tom Gotovac, i što je s nasljeđem nezaboravnih filmova Peeping Tom i Slikar, model, snimatelj danas? Duhovni i erotski potencijal gledanja bio je i ostao jedna od najtrajnijih fascinacija i inspiracija sedme umjetnosti, a upravo je Tom Gotovac kod nas prvi postao svećenik filmske fiksacije činom gledanja i neumorni propovjednik transformacijske svemoći filma. Fiksacija i fascinacija voajerizmom prisutna je i u radovima mladih autora koji iznova problematiziraju magiju čina fiksiranja okom kamere čineći ga sredstvom, ali i sadržajem svojih filmova. Uz programatski  Gotovčev film Slikar, model, snimatelj (1970.), gledamo i nagrađivani film Ko da to nisi ti Ivana Sikavice (2012.) koji motiv voajerizma vješto zaodijeva u strukturalističku formu neprekinutoga kadra. Najnoviji pak studentski film Nije odgoj Tomislava Šobana (2017.) filmsku formu beskompromisno odvodi onkraj mogućega, rastvarajući naizgled narativan film u niz pitanja i zagonetki o našoj potrebi da neumoljivim promatranjem pripitomimo ono što gledamo, pretvarajući ga u sliku nas samih.

Filmovi:

Tomislav Gotovac: Slikar, model, snimatelj (1970.)

Ivan Sikavica: Ko da to nisi ti (2013.)

Tomislav Šoban: Nije odgoj (2017.)

 

Slikar, model, snimatelj

Info: r. Tomislav Gotovac, Beograd, 1970., 10′, , igrano-eksperimentalni

O AUTORU: Tomislav Gotovac završio je filmsku režiju na Akademiji za pozorište, film, radio i TV u Beogradu kod profesora Aleksandra Petrovića. Prvi performans izveo je 1954. u Mostaru. Prvi film snimio je 1962. u Zagrebu. Prve kolaže napravio je 1964. Kao glumac, 1971. sudjelovao je u školskom igranom filmu Plastični Isus u produkciji beogradske Akademije za pozorište, film, radio i televiziju. Osamdesetih godina s Tošom Jelićem igrao cameo-uloge u igranim filmovima Zorana Tadića i u dvama filmovima Francija Slaka. Bio je član HDLU, režiser avangardnih filmova i performer. Svoje filmove prikazivao je po cijelom svijetu. Godine 2005. promijenio je ime Tomislav Gotovac u Antonio G. Lauer.

 

Ko da to nisi ti

Pronađena snimka malene kućne kamere otkriva privatni prostor nekolicine ljudi iza zatvorenih vrata. Iako njih uzbuđuje slušati maštarije svojih partnera, poslije ih deprimira pomisao o čemu su razmišljali. Film o našim skrivenim željama i strahovima, o onome što nas uzbuđuje i istovremeno plaši.

Info: r. Ivan Sikavica, Hrvatska, 2012., 29′, igrani

FESTIVALI I NAGRADE: Zagreb Film Festival (2013.) – Zlatna kolica u programu Kockice, Dani hrvatskog filma (2014.), Pulski Filmski Festival (2014.) – Diploma za najbolji kratki film iz Hrvatskog programa

O AUTORU: Ivan Sikavica diplomirao je na Fakultetu političkih znanosti u Zagrebu i završio studij režije na diplomskom studiju Akademije dramske umjetnosti. Radio je za televiziju i do sada snimio četiri kratka igrana filma. Filmografija: Špansko kontinent (2010.); Sin (2012.); Babysitter (2012.), Ko da to nisi ti (2013.).

 

Nije odgoj

Film prikazuje odnos studentice slikarstva Dunje i profesora povijesti umjetnosti. Dunja priprema svoju prvu samostalnu izložbu i profesora poziva da piše predgovor za tu priliku.

Info: r. Tomislav Šoban, Hrvatska, 2017., 17′, igrani

O AUTORU: Tomislav Šoban rođen je 1981. u Zagrebu. Diplomirao je 2004. na Grafičkom odsjeku Akademije likovnih umjetnosti u Zagrebu. Od 2007. aktivni je član Kinokluba Zagreb. Godine 2011. upisao je Akademiju dramske umjetnosti, Odsjek filmske i televizijske režije. Dosad je režirao nekoliko kratkih filmova, među kojima su Polufinale (2014.), nagrađen za najbolji domaći film 2015. na 13. Tabor Film Festivalu te eksperimentalno-animirani film Najmanji (2013.), za koji je primio nagradu Vedran Šamanović 2013. za inovativan pristup u filmskom jeziku.

Program nije namijenjen osobama mlađima od 12 godina.