//2. 5. 2017., 19:30//

Izlog suvremenog zvuka – Sonic Acts predstavlja: Elektro-Pitagora: Portret Martina Bartletta

Redatelj Luke Fowler odaje počast djelu i glazbenim idejama Martina Bartletta (1939. – 1993.), ponosnog homoseksualca i skladatelja koji je 1970-ih i 1980-ih godina prvi upotrijebio „mikro-računalo“ (microcomputer). Bartlett je gotovo potpuno nepoznat u općoj kulturi i daleko od toga da je dobio kakvo priznanje. Istraživao je intimne veze s tehnologijom i posebno su ga zanimale ručno izrađene elektroničke naprave gdje, kako kaže u jednoj od svojih izvedbi: „Intimnost rukotvorine omekšava tehnološku anonimnost, stvarajući individualnu razliku i čineći svaki instrument topografijom neizvjesnosti s kojima se upoznajemo kroz praksu“.

Film je na engleskome jeziku.

INFO: r. Luke Fowler, Ujedinjeno Kraljevstvo/Kanada, 45′, engleski jezik, hrvatska premijera

FESTIVALI: Sonic Acts Festival, Nizozemska (2017.), Images Festival, Kanada (2017.)

O AUTORU: Luke Fowler likovni je umjetnik, filmaš i glazbenik koji živi i radi u Glasgowu. Studirao je grafiku na Duncan of Jordanstone College of Art and Design u Dundeeju. Fowler stvara filmske kolaže koje često vežu uz British Free Cinema pokret iz 1950-ih. Njegovi dokumentarni filmovi istraživali su opozicijske kulturne ličnosti uključujući škotskog psihijatra R. D. Lainga i engleskog kompozitora Corneliusa Cardewa.

Izlog suvremenog zvuka je festival u čijem je fokusu suvremena glazba odnosno suvremeni zvuk, shvaćajući suvremeno u širem smislu te riječi. Ovogodišnje izdanje održava se od 3. do 6. svibnja. Više informacija o Izlogu potražite ovdje.

(Fotografija: Courtesy of Luke Fowler and LUX, London)