//23. 3. 2017., 19:30//

Program Mediteran i metafizika donosi dva antologijska i jedan suvremeni film  jednostavne mediteranske smrti na suncu. Tim je riječima splitski mistik i mag alternativnog filma Ivan Martinac opisao svoj prvi profesionalni film Fokus, nastao 1967. u produkciji Filmskog autorskog studija. Iste godine u Splitu nastaje i amaterski dokumentarni zapis Prije sumraka Aleksandra Stasenka u kojem bilježi posljednje dane svog bolesnog oca, ukrajinskog emigranta. Po mnogima riječ je o najuspjelijim ostvarenjima dvojice kultnih splitskih autora koji su život u svakom smislu podredili filmu te ovim programom želimo proslaviti pola stoljeća od njihova nastanka. A temi mediteranske smrti nadahnuto se vraća i mladi Splićanin Marko Jukić  svojim melankoličnim istraživanjem banalnosti i prolaznosti u nagrađivanom igranom filmu Med i mliko, u kojem se sa smrću susreće njegova baka. O visokim i niskim strastima magičnog Mediterana, o neiscrpnom nasljeđu bardova splitskog amaterizma, o pripovijedanju slikom i alternativnim formama narativnog filmskog izlaganja uživo razgovaramo s Markom Jukićem.

Gledamo:

Pogled u sumrak, r. Aleksandar Stasenko

Fokus, r. Ivan Martinac

Med i mliko, r. Marko Jukic

 

Pogled u sumrak 

Kamera prati autorovog oca, onemoćaloga Fjodora Sergejeviča, koji boravi u sobičku dok vani pada kiša.

Info: r. A. Stasenko, 1967., 9′, amaterski, dokumentarni (HR-HDA-1387 Zbirka hrvatskih kratkometražnih filmova Hrvatskog državnog arhiva)

 

Fokus

Kada sam pritisnuo okidač Cameraflexa startajući s Fokusom, moja svrha se zvala: Smrt.

Fokus je film jednostavne mediteranske smrti na suncu.

Fokus je čisti film.

U rečenicama koje je za sobom ostavio Ivan Martinac nalazi se mnogo više od opisa prvog profesionalnog filma ideologa splitske škole alternativnog filma. One su definicija gotovo cijeloga Martinčeva splitskog kratkometražnog opusa. Smrt je njegova najčešća tema, Mediteran ambijent i pozornica (življenja i nestajanja), čisti film  –  estetički program. Fokus, po mnogima i njegov najbolji film, savršeno je oprimjerenje i apoteoza tog svetog trojstva Martinčeve poetike.

Info: r. I. Martinac, 1967., 7′, FAS, dokumentarni

 

Med i mliko

Sparno je ljeto u Splitu. Žele radi na balotaškom terenu gdje prodaje osvježavajuća pića i pivo mahom starijoj muškoj populaciji. Živi sam s bakom koja dane uglavnom provodi na kauču gledajući TV. Njegova dva najbolja prijatelja, Andro i Dino, besposličare natežući se oko životno filozofskih tema.

Info: r. M. Jukić, 2016., 25′, Kinoklub Split, igrani