//10. 12. 2016., 18h//

Natalie Bookchin razgovarala je s više od stotinu ljudi koje je srela u skloništima za beskućnike, socijalnim trgovinama, na programima za zapošljavanje odraslih osoba i ostalim centrima socijalne pomoći na području Los Angelesa i San Francisca. Gledajući ravno u (web) kameru govore o emotivno izolirajućem iskustvu života u siromaštvu, gubitku doma i društvenoj osudi. Ekonomska kriza, gentrifikacija ili samo loša sreća, priča je uvijek gotovo ista. A onda se ispovijesti na ekranu umnažaju i kreiraju polifono svjedočanstvo o slijepoj pjegi društva.

Kolaž od sirovih snimki – zaslon karakterističan za komunikaciju u digitalnom dobu – u rukama redateljice postaje instrument kolektivnog glasa koji progovara o neuralgičnim točkama današnjeg zapadnog svijeta. Oni koji se bore sa životom u bijedi, bez ikakve sigurnosti i perspektive uzimaju mjesto javnih govornika, mjesto koje uglavnom pripada političarima i stručnjacima iz vladinih i nevladinih organizacija. Oni nevidljivi koji uistinu proživljavaju siromaštvo preuzimaju ulogu subjekta priče. Iako snimani odvojeno, izolirani u svojoj svakodnevici, njihovo višeglasje stvara imaginarni kolektiv koji se tek treba materijalizirati.

Info: originalni naslov: Long Story Short, režija: Natalie Bookchin, 2016., SAD, 45’, scenarij: Natalie Bookchin, fotografija: Natalie Bookchin, montaža: Natalie Bookchin, zvuk: Michael Kowalski, produkcija: Icarus Films, web: http://longstory.us/, format: DCP, titlovi: hrvatski

Nagrade i nominacije: glavna nagrada (Natalie Bookchin), Cinema du Réel 2016.; srebrna nagrada Athens Film and Video Festival 2016.; službena selekcija DocBuenos Aires 2016.

 

 

Film je dio programa Human Rights Film Festivala.

Ulaz je besplatan.