//29. 9. do 2. 10. 2016//

Uzbudljivi eksperimentalni i inovativni filmovi, performansi Expanded Cinema i kino-predavanja na 12. Festivalu 25 FPS

Na razmeđi rujna i listopada, s programom koji već dugi niz godina održava izvrsnu vezu zagrebačke i riječke publike željne drugačijeg filmskog programa, Festival 25 FPS i ove godine u svojim programima donosi raznovrstan izbor najuzbudljivijih eksperimentalnih, inovativnih i umjetničkih filmova. Festival 25 FPS održat će se od 29. rujna do 2. listopada u zagrebačkom SC-u, a s dijelom programa 6. i 7. listopada gostuje u riječkom Art-kinu Croatia.

Ulaz na sva događanja Festivala je slobodan.

24 filma u konkurenciji za jedan od tri jednakovrijedna Grand Prixa

Svojevrsna kruna programa je konkurencija u kojoj se ove godine nalaze dvadeset i četiri filma koje su među 1462 prijavljena rada izabrali Sanja Grbin, Mario Kozina i Marina Kožul, izbornici programa. Filmovi će se prikazivati u pet programskih i tematskih blokova koji će na najbolji način istaknuti pojedinačne idejne i estetske preokupacije autora. Konkurencija krije nove radove nekolicine autora čiji su filmovi bili prikazivani i nagrađivani na Festivalu 25 FPS, često i uz njihovo prisustvo. Među takvima se posebno ističe u Zagrebu rado viđen nagrađivani britanski filmaš Ben Rivers čiji se film Daleka epizoda nalazi u programskom bloku kojim se otvara 12. Festival 25 FPS. Gostovanje britanske umjetnice Jodie Mack na 25 FPS-u 2014. godine za sobom je ostavilo veliki broj obožavatelja i pozamašnu količinu šljokica kojima se i ovaj put poigrala u svom najnovijem filmu Nešto među nama. Jedan od tri Grand Prixa 7. 25 FPS-a dobila je korejska autorica Hayoun Kwon koja ove godine konkurira za nagradu filmom 489 godina, prijepisom svjedočanstva bivšeg vojnika u Južnoj Koreji.

Ben Rivers, Daleka epizoda
Raznovrsne teme i inovativni autorski pristupi

Raznovrsnosti pristupa temama i filmskim tehnikama pridonijet će znanstveno-fantastični i psihotropični imaginarij Nered, film američkog multimedijskog umjetnika Petera Burra, Ništa ne može biti bez duhova, film Rainera Kohlbergera rađen bez kamere i filma koji i takav žestoko napada ljudski sustav percepcije te Rhus Typhina, film A. Moralesove i G. Bagdasarova nastao uz pomoć Labodobleovog  eksperimenata s prirodnim (organskim) razvijačem filma. Dašak dalekih krajeva i civilizacija konkurencijom će pronijeti Grad Maja meksičkog redatelja Andrésa Padille Domene te Prizori iz crtaćeg bloka indijskog redatelja Amita Dutte.

Andre¦üs Padilla Domene, Grad Maja

Radovi Ivana Faktora i Marka Tadića u konkurenciji za Grand Prix

U konkurenciji za festivalske nagrade nalaze se i dva rada hrvatskih autora: Sve bih ostavio ovdje Ivana Faktora koji tijekom četiri godišnja doba kroz prozor bilježi svijet oko sebe malom DV-kamerom i Pokretni elementi Marka Tadića, film o kreativnim procesima koji vode do stvaranja umjetničkih djela.

Festival 25 FPS ove godine odaje počast djedovima svega zaumnog i iracionalnog na filmu te predstavlja pet istaknutih dadaističkih filmova grupiranih u program Ode filmu koji se daju kao kratki preludiji programima Konkurencije.

Ivan Faktor, Sve bih ostavio ovdje
Žiri i nagrade

Filmovi su u konkurenciji za jedan od tri Grand Prixa Festivala, a dodijelit će se i nagrada kritike. Svi hrvatski filmovi u konkurenciji su za nagradu Green DCP kojom organizatori potiču daljnji život djela profesionalnom izradom DCP prikazivačkog formata. Veliki žiri čine američka umjetnica i filmska autorica Deborah Stratman, britanski umjetnik, kustos i pisac George Clark i srpski filmski autor Dane Komljen. Oni će zagrebačkoj publici pripremiti zasebne programe Žiri predstavlja. Žiri kritike djeluje u sastavu: Tina Poglajen, filmska kritičarka i prevoditeljica, Bojan Krištofić, dizajner, likovni kritičar i tekstopisac, te Greg de Cuir ml., selektor beogradskog festivala Alternative Film/Video i umjetnički direktor Beldocsa.

Dane-Komljen-Svi-severni-gradovi
Oda inspiraciji u programima žirija

Svrha programa Žiri predstavlja upravo je u upoznavanju publike s nadahnućima i metodama kojima u svom umjetničkom radu pribjegavaju članovi stručnog žirija. Deborah Stratman kroz svoj bogati opus otvara mnoga pitanja o odnosu okoliša i sustava za kontrolu moći. Učenica je kalifornijske škole takozvanog „filma političkog kajolika“, a njen program pod nazivom „Zarazni refreni“ prikazat će, među ostalima, filmove Wernera Herzoga, Haruna Farockija i Hollis Frampton. Program Georgea Clarka pod nazivom „Filmovi umjesto mjesta“ sačinjen je od uradaka iz zemalja u kojima je Clark duže ili kraće boravio kroz zadnjih nekoliko godina. Filmove su mahom snimili autori u odsustvu iz svoje rodne zemlje, motivirani novim iskustvima i osjećajima nostalgije i otuđenja. Treći član velikog žirija, srpski filmski autor i pjesnik Dane Komljen, festivalskoj se publici svojim radovima predstavljao već nekoliko puta, no ove godine dolazi sa svojim debitantskim dugometražnim filmom Svi sjeverni gradovi koji se prikazuje u nedjelju u 17 sati u MM centru. Tom će prilikom s Komljenom razgovor voditi umjetnik i novinar Davor Konjikušić.

Zarazni refreni _Harun Farocki, Sinkronizacija

Expanded Cinema u znaku višestrukih nastupa jedinstvenog Brucea McClurea

Stalni program 25 FPS-a Expanded Cinema putem izvanrednih izvedbi spaja filmski zvuk i sliku, ali i filmsku i glazbenu publiku. Ovogodišnji program obilježit će niz izvedbi svjetskog prvaka proširenog filma Brucea McClurea pod nazivom „Zveckanje kostima“ koji će svojim performansima s više 16-milimetarskih projektora premjeriti i zabljesnuti tri kultna prostora Studentskog centra – Teatar &TD, Francuski paviljon i Kino SC. Festivalsko gostovanje Brucea McClurea organizirano je u suradnji s Multimedijalnim institutom (MI2).

Prvi put nakon izvedbe 1985. godine na MAFAF-u, Međuklupskom i autorskom festivalu amaterskog filma u Puli, domaća će publika u petak u 22 sata u Kinu SC moći pogledati zahtjevnu rekonstrukciju slovenske eksperimentalne baštine – Tetraplan, rad kultnog i misterioznog filmskog  kolektiva OM Produkcija. Tetraplan se izvodi kao hommage Ivanu Ladislavu Galeti i Tomislavu Gotovcu, u suradnji s Hrvatskim filmskim savezom.

Daïchi Saïto, Japanac s montrealskom adresom, eksperimentalni je autor i dobitnik Nagrade Fuji na 25 FPS-u 2009. godine, a 2012. godine sudjelovao je u programu Žiri predstavlja. Ove godine predstavit će se vlastitim filmom Engram povratka, raskošnim 35-milimetarskim metafizičkim putopisom u sinemaskopu koji će improvizacijskom izvedbom uživo uglazbiti montrealski bariton i bas-saksofonist Jason Sharp. Daïchi Saïto će održati i kino-predavanje Prostori između slika o svom radu s filmskom trakom.

Bruce McClure na Festivalu 25 FPS 2010. godine

Četiri hrvatska filma u programu Refleksi

Sva četiri filma iz hrvatskog programa Refleksi na sebi svojstven način se bave pitanjima prostora, krajolika i urbanizma. Miranda Herceg filmom Prvi udah promišlja prostor, Ana Hušman filmom Skoro ništa mapira krajolik kako bi dokučila kako i koje ga političke, ekononomske i socijalne odluke tvore, Darko Fritz filmom Novi Južni Zagreb ispisuje 50 godina urbanističkog razvoja Novog Zagreba, a Sve, još uvijek, u orbiti Dane Komljena i Jamesa Lattimera povezuje dva naoko nepovezana momenta u izgradnji Brazilije.
Refleksi se prikazuju u četvrtak 29. rujna u 18 sati.

Skoro Nista, ana Hus¦îman


Programe i događanja Festivala 25 FPS podržava Hrvatski audiovizualni centar, Gradski ured za obrazovanje, kulturu i šport Grada Zagreba, Zaklada Kultura nova, Nacionalna zaklada za razvoj civilnoga društva, Studentski centar Kultura promjene, Ministarstvo kulture RH, Francuski institut, Art-kino Croatia.

Medijski partneri Festivala 25 FPS su HRT 3, HINA, Filmonaut, Vizkultura, Kulturpunkt, Zarez, Novosti, H-Alter, Radio Student, Ziher.hr

 

VAŽNI LINKOVI:
Službene stranice: www.25fps.hr
Facebook: https://www.facebook.com/Festival25FPS
Twitter: https://twitter.com/Festival25fps
Instagram: https://instagram.com/25fps_festival/
Vimeo: www.vimeo.com/festival25fps