Projekt Kulture promjene Studentskog centra, Kratke slike, pokrenut je u ožujku 2015. godine s idejom revitalizacije filmskog programa MM centra, a orijentiran je na hrvatski i inozemni kratki film, umjetnički i eksperimentalni film te inovativni pristup filmskom stvaralaštvu u svim rodovima i vrstama. Od rujna 2015. do lipnja 2016., kroz 4 različite programske cjeline, prikazali smo 95 filmova, od čega je 20 naslova premijerno prikazano u Hrvatskoj.

Četiri različite programske linije – Izvan fokusa, Runda kratkog, Proširena slika i Iz Kratke baze 25 FPS-a, nastavljaju i proširuju programske smjernice započete 2015. koje su u samo nekoliko mjeseci vratile MM centar na kartu kino prikazivačkog svijeta i stvorile prostor za cjelogodišnju prezentaciju inovativne filmske produkcije, inače rezervirane za festivalska događanja i galerijska izlaganja. Pristup selekciji filmova je autorski, a svaka programska cjelina ima svog slektora (slektore).

Program Kratkih slika podržavaju Hrvatski audiovizualni centar, Društvo hrvatskih filmskih redatelja i Grad Zagreb, a medijski ga prate dokumentarni.net, Kulturpunkt, Radio Student i Vizkultura.

Programske cjeline:

IZVAN FOKUSA

Ova cjelina posvećena je autorima i filmskim školama različitih zemalja diljem svijeta čije stvaralaštvo prelazi okvire mainstreama u filmskom stvaralaštvu i otvara nove i nekonvencionalne puteve u razvoju kinematografije. Autori su to, pokreti i škole, koji su izvršili veliki utjecaj na filmsko stvaralaštvo unutar svojih zemalja, međutim, oni sami, izvan granica svoje zemlje, i nisu toliko poznati. Izvan fokusa stoga donosi svojevrsne mini retrospektive nepravedno zapostavljenih i, mogli bismo reći, nevidljivih velikana svjetske kinematografije.

Selektori: Štefica Bartolin, Evgeny Gusyatinsky, Erwin van’t Hart

 

RUNDA KRATKOG

Runda kratkog program je kratkometražnih hrvatskih filmova sviju rodova, čiji je cilj stvoriti nove kanale njihove distribucije. Kako se takvi filmovi rijetko mogu negdje pogledati, osim na izdvojenim festivalima, a predstavljaju po broju filmova prevladavajući segment naše kinematografije, važno je kao osnovni segment kulturne ponude u Zagrebu ponuditi uvid u recentnu i povijesnu baštinu hrvatske kratke forme.

U 2016. godini programski ćemo pokušati povezati klasike hrvatske kratke forme, estetski već procijenjene u povijesti hrvatskog filma s recentnom produkcijom, te po principu filmskih poveznica usporediti postupke, teme ili autore, kroz desetljeća filmske povijesti uz analitički uvod svakom programu.

Selektor programa: Vedran Šuvar

 

PROŠIRENA SLIKA

Fokus programske cjeline Proširena slika odnos je suvremene kinematografije prema aktualnim društveno-političkim događanjima uz razgovore s različitim stručnjacima iz svijeta filozofije, sociologije te društvenog aktivizma. Cilj programa stvoriti je prostor za raspravu o aktualnim društvenim strujanjima i naglim promjenama s kojima smo svakodnevno suočeni. Naglasak je programa prvenstveno na kvalitetnom angažiranom filmskom programu koji stvara alternativni diskurs u odnosu na uobičajene filmske prakse ali i političke ideje. U programu će biti prikazani dugometražni i kratkometražni igrani i dokumentarni radovi koji na svojevrstan način propitkuju današnjicu i realnost u kojoj živimo. Njihova poveznica nije u filmskom jeziku, žanru ili stilu već u želji da se istakne određena društvena problematika.

Selektorica programa: Jelena Ostojić

 

IZ KRATKE BAZE 25 FPS-a

Kratka baza naziv je infocentra i medijateke za kratki film Udruge 25 FPS. Obuhvaća arhiv radova i publikacija posvećenih uglavnom suvremenom eksperimentalnom filmu i videu. Kroz 2016. godinu biti će prikazati najnoviji radovi iz područja inovativnog i eksperimentalnog filma i videa. Prostor za prikazivanje eksperimentalnog filma uglavnom su specijalizirani filmski festivali, muzeji i umjetničke galerije. Prikazivanje u redovnim programima rijetka je pojava, stoga je ovaj program izuzetan doprinos vrednovanju eksperimentalnog filma.

Selektorice programa: Sanja Grbin i Marina Kožul