UP

 

Serija Up  niz je dokumentarnih filmova koji skupinu istih protagonista prati od njihove sedme godine, u periodima od po sedam godina, prateći životne puteve nekoliko djece iz potpuno različitih društvenih slojeva i okruženja. Ovaj dokumentarni eksperiment svojevrsna je longitudinalna studija koja govori puno više od dokumentiranja tuđih života. Serija Up govori o društvu u cjelini, pravilima vladajućeg sistema, o promjenama društvenih paradigmi, jednakosti šansi, klasnim odnosima, o determinizmu, o socio-ekonomskoj mobilnosti, religiji, ali i strahovima i željama, razmišljanjima o vlastitoj budućnosti protagonista kojoj opet u narednim nastavcima serije na neki način i svjedočimo. Ukratko, kroz prikaze života protagonista prelamaju se sva ona pitanja koja stanu u jedan ljudski vijek. Ovakav inventivni dokumentarizam ima snažnu moć bilježenja prolaznosti vremena i predstavlja ingeniozan primjer korištenja filmskog medija koji nas odvodi do same srži stvarnosti života.
Seriju Up prikazivat ćemo u dvotjednom ritmu od rujan do prosinca 2017., a uvodno obraćanje publici poslužit će za uvođenje u ontekst nastanka serije i omogućavanje kontinuiteta praćenja referencama na raniju epizodu kritičkim osvrtom na cijeli projekt.

Epizode:
7 Up, 1964., r. Paul Almond, Granada Television
14 Up, 1970, r. Michael Apted, Granada Television
21 Up, 1977., r. Michael Apted, Granada Television
28 Up, 1984., r. Michael Apted, Granada Television
35 Up, 1991., r. Michael Apted, Granada Television
42 Up, 1998., r. Michael Apted, BBC
49 Up, 2005., r. Michael Apted, ITV
56 Up, 2012., r. Michael Apted, ITV

Projekt se održavao od rujna do prosinca 2018. uz potporu Hrvatskog audiovizualnog centra i u sklopu programskog koncepta Kultura promjene.