Ulaz na program je besplatan!
“Le Bout de Souffle” film je francuskog redatelja Jean-Luca Godarda snimljen 1960. Film se često navodi kao jedno od najvažnijih djela francuskog Novog vala, pokreta koji se pojavio kasnih 1950-ih i ranih 1960-ih, karakterističnog po inovativnoj filmskoj tehnici, improvizacijskom stilu i odbacivanju tradicionalnih hollywoodskih narativnih konvencija.
Film govori o Michelu Poiccardu (glumi ga Jean-Paul Belmondo), mladom Francuzu koji je u bijegu nakon što je ukrao auto i ubio policajca. Dok Michel pokušava izbjeći policiji, on se ponovno povezuje sa svojom djevojkom Amerikankom, Patriciom (glumi je Jean Seberg), i njih dvoje upravljaju svojom kompliciranom vezom u pozadini Michelovog skorog uhićenja.
Jedan od najznačajnijih aspekata “Breathless” Godardova je upotreba nekonvencionalnih kinematografskih tehnika, kao što su jump-cuts, (skokovita, fragmentirana montaža), rad s kamerom iz ruke. Posebno je Godardova upotreba kratkih rezova bila vrlo inovativna i uznemirujuća za publiku u to vrijeme, jer je poremetila tradicionalni kontinuitet filmske montaže.
Uz svoje inovativne tehnike, Godard je u film unio i osjećaj egzistencijalizma i oštrih društvenih komentara, istražujući anomalije suvremenog doba otuđenje, usamljenost i uloga žena u društvu. Film također uključuje brojne reference na američku kinematografiju i književnost, odražavajući Godardovu fascinaciju američkom kulturom i njegovu želju za stvaranjem nove vrste kinematografije koja spaja američke i europske utjecaje.
Sveukupno, “Le Bout de Souffle” značajan je film koji prikazuje Godardovu umjetničku vještinu i njegovu sposobnost stvaranja jedinstvenog filmskog jezika koji je bio inovativan i utjecajan na generacije redatelja koji će se potom pojaviti.