Ulaz na program je besplatan!
Izraz “europski kratki igrani film” općenito se odnosi na kratki film s narativnom strukturom i trajanjem između 15 do 30 minuta. Ovi filmovi često prikazuju inovativne tehnike pripovijedanja i jedinstvene vizualne stilove, a mogu istraživati širok raspon tema i žanrova. Jedna je od ključnih karakteristika europskih kratkih igranih filmova njihov fokus na razvoj likova i emocionalnu dubinu. Iako je trajanje kratko, ovi filmovi često imaju složene likove i istražuju duboka ljudska iskustva.
Neki od najvažnijih europskih afirmiranih redatelja kratkog igranog filma su: Bernardo Bertolucci, John Smith, Mike Leigh, Claire Denis, Mike Figgis, Jean-Luc Godard, Jiří Menzel, Michael Radford, Volker Schlöndorff. Ističemo i sljedeća nadolazeća imena koja će obilježiti vrijeme koje dolazi i dio su naše buduće programske aktivnosti:
Ruben Östlund: švedski redatelj poznat po mračnim komičnim filmovima koji istražuju ljudsko ponašanje i društvenu dinamiku.
Céline Sciamma: francuska redateljica koja se često fokusira na ženske protagoniste i teme vezane uz identitet, seksualnost i samootkrivanje.
Yorgos Lanthimos: grčki redatelj čiji filmovi često imaju nadrealne, apsurdističke elemente i istražuju teme povezane s dinamikom moći i društvenim normama.
Pawel Pawlikowski: poljski redatelj poznat po svojim vizualno zapanjujućim filmovima koji istražuju teme identiteta, sjećanja i povijesti.
Cristi Puiu: rumunjski redatelj čiji filmovi često imaju minimalistički, opservacijski stil i istražuju teme povezane s društvenim i političkim pitanjima.
Općenito, europski kratki igrani filmovi raznolik su i vitalan oblik filmskog stvaralaštva koji prikazuje neke od najinovativnijih i najuzbudljivijih radova u industriji.