Ulaz je besplatan!
“Le Mystere Picasso” (“Misterija Picassa”) je francuski dokumentarni film (c/b, boja) snimljen 1956. godine u režiji Henrija Georgesa Clouzota. U njemu se prikazuje život i djelo znamenitog španjolskog slikara Pabla Picassa. H.G. Cluozot i Picasso – poznavali su se preko trideset godina – film su zamislili kao zajednički projekt, tijekom kojeg bi Picasso izrađivao slike isključivo za film. Nakon što su slike dovršene Picasso ih je dao uništiti, tako da film predstavlja jedini trag o njihovom postojanju. “Le mystère Picasso” premijerno je prikazan na festivalu u Cannesu 1956., gdje je osvojio Veliku nagradu žirija.
U autorovom studiju pratimo proces rada čuvenog slikara Pabla Picassa (u vrijeme nastanka filma 75-godišnjaka) od početne faze čistog platna pa sve do dvadesetak dovršenih slika u završnici. Picasso slika energično, bez predaha i u tišini, njegov rad prate različite dominantno jazz glazbene teme skladatelja Georgesa Aurica, dok se na Picassovim platnima pred gledateljima isprva pojavljuju jednostavni likovi i skice, kako bi nešto kasnije prerasle u složenije oblike i gotove slike. Koristeći posebno dizajnirano prozirno “platno” za nesmetan pogled, Picasso stvara pred kamerom. Rad počinje s jednostavnim motivima koji se oblikuju nakon samo jednog poteza kista, a zatim napreduje do kompleksnijih formi u kojima više puta dodaje i uklanja elemente, transformirajući cijeli prizor po volji, sve dok na kraju rad nije dovršen.
Filmom dominira specifična uporaba kamere, kao i maštovita montažna rješenja. U cjelini je riječ o veoma dojmljivom prikazu kreativnog procesa kojemu je François Truffaut (iako je smatrao da je riječ o iznimnom filmskom radu) prigovarao radi nametljive i dramatične glazbe.
U suradnji: Francuski institut