Program će se održati u petak 25. ožujka u 20 sati, ulaz je besplatan!
U izboru deset filmskih nezaobilaznih remek-djela nalazi se i film velikoga danskoga redatelja, hrabrog eksperimentatora Carla Theodora Dreyera (1889-1968). Film „Stradanje Ivane Orelanske“ (1928), temeljen je na povijesnim činjenicama, nastao je u okviru francuske kinematografije, doživio je cenzuru tadašnjih administrativnih krugova, financijski neuspjeh, ali kod filmske se kritike dogodilo sasvim suprotno, ocijenjen je kao jedinstveno djelo. Nešto kasnije, stručno će se mišljenje potvrditi u povijesnim i teoretskim razmatranjima svjetske kinematografije. Snimljen na kraju nijemoga filmskoga perioda, uglavnom u krupnom planu, krajnje impresivno djeluje na gledatelja.
U svojoj jedinoj, ali nezaboravnoj filmskoj ulozi, glavnu junakinju glumi Renne Jeanne/Maria Falconetti (1892-1946) siromašnog porijekla, obrazovana u krugovima časnih sestara koje baš i nisu ohrabrivale njene glumačke ambicije, kao da je bila predestinirana za ulogu Ivane Orleanske. Ograničenost prostora aludira na uskogrudnost, zlonamjernost i rafiniranost sudskih elita, a „eksploatiranje“ ženskoga lica snimljenog u krupnom planu tijekom čitavoga filma čini ovaj film nezaboravnim glumačko-prostornim-povijesnim performansom najvećega dosega. Sva hipokrizija društva i njenih poluga vlasti mogla se očitati u sjajnoj emotivno-dramaturškoj izvedbi Falconettijeve. Uz izvrsnu rolu Falconettijeve, izuzetno zapažene uloge ostvaruju i znameniti pjesnik Antonin Artaud i kazališni i filmski glumac Michel Simon. Postoje razne kopije Dreyerovog filma, međutim, ovog puta prikazati će se originalna verzija navedenog filma, pronađena slučajno u jednom norveškom arhivu 1981. godine.
U suradnji: Francuski institut
Pri ulasku u prostore Kulture SC obavezno je nošenje maske za lice i predočavanje EU digitalne COVID potvrde ili drugog odgovarajućeg dokaza (preboljenje, cijepljenje, cijepljenje jednom dozom), negativan PCR (ne stariji od 72 sata) ili brzi antigenski test (ne stariji od 48 sati), uz identifikacijsku ispravu. Ulazak je moguć osobama kod kojih postoje kontraindikacije za cijepljenje, što se dokazuje liječničkom potvrdom. Odluka se ne primjenjuje na studente i učenike prilikom boravka u prostorima Studentskog centra.