Program će se održati u petak 18. ožujka u 20 sati, ulaz je besplatan!
Radikalne izjave pisca Jacka Kerouacka „Jedini stvarni ljudi po mom mišljenju, su luđaci“ ili „Sramim se što sam pripadnik ljudske vrste“, potom pjesnika Allena Ginsberga: „Budimo pažljivi, ne nalazimo se u Zemlji Čudesa“ ili „Što je u stvari opscenost i za koga?„, i Carolyn Cassady: „Mislim da nismo učinili ništa loše, ali učinil smo to prvi“, idejnih začetnika Beat pokreta u književnosti, likovnoj i performans umjetnosti i jazzu, dale su naslutiti u kojem će se pravcu pokret odvijati. Pokret nastaje krajem 40-ih i početkom 50-ih godina u Americi (San Francisco, New York City), širi se svijetom i karakteriziraju ga provokativnost, radikalnost izraza i ponašanja učesnika, razbijanje društvenih i tradicionalističkih konvencija, preispitivanje seksualnih ograničenosti, rasnih problema i tako dalje.
Članovi pokreta bili su stigmatizirani, marginalizirani, nadgledani od strane represivnog sustava. Beat pokret izmijenio je lice one samozadovoljne, materijalno site i konzumeristički uspavane Amerike nakon pobjede u II. Svjetskom ratu. Filmsko putovanje (Film Trip) poetsko je konfrontiranje, ukazuje na autoritarnost tadašnjeg američkog društva, administrativnu krutost u odnosu na potragu za slobodarskim tendencijama, pogotovo među mlađim društvenim slojevima. Pokret je vremenski udaljen od nas, međutim, on kroz svoje umjetničke derivate (npr. Akcijsko slikarstvo, Fluxus, Happening , Pop-art, Op-art , Performans) utjecajno traje i do današnjih dana, a to se može veoma dobro primijetiti u pjesničkom i glazbenom stvaralaštvu Boba Dylana i Toma Waitsa te skupina The Doors i REM.
Pri ulasku u prostore Kulture SC obavezno je nošenje maske za lice i predočavanje EU digitalne COVID potvrde ili drugog odgovarajućeg dokaza (preboljenje, cijepljenje, cijepljenje jednom dozom), negativan PCR (ne stariji od 72 sata) ili brzi antigenski test (ne stariji od 48 sati), uz identifikacijsku ispravu. Ulazak je moguć osobama kod kojih postoje kontraindikacije za cijepljenje, što se dokazuje liječničkom potvrdom. Odluka se ne primjenjuje na studente i učenike prilikom boravka u prostorima Studentskog centra.