U petak 28. siječnja u 20 sati besplatno možete pogledati film “Doušnik” u suradnji s Francuskim institutom!

Redatelj: Jean-Pierre Melville
Glavna uloga: Jean-Paul Belmondo

Filmski opus Jean-Pierre Melvillea ostavlja nam nekoliko izuzetnih ostvarenja, a među njima je i gangsterski film “Doušnik”. “Le Doulos” Melville je adaptirao iz romana Pierrea Lesoua iz 1957., tada mladoga pisca serije “Noire”, poznatog po svom izvrsnom poznavanju zakonitosti i pravila podzemnog svijeta, u kojem su njegove priče smještene.

U suradnji s snimateljem Nicholasom Hayerom, Jean-Pierre Melville dočarava sjenovitu, tmurnu, izvanrednu noir atmosferu u “Le Doulosu”, pojačanu izražajnom glazbenom partiturom Paula Misrakija. Većina filmske radnje odvija se noću; tamne, zasjenjene vanjštine u suprotnosti su sa jarko osvijetljenim interijerima. U stilu film-noire J. P. Melville izbjegava specifična mjesta spomenuta u knjizi, preferirajući apstraktniji, generički svemir. Sumorna, maglom obavijena pustoš u početnim scenama više podsjeća na filmski nadrealizam Cocteauova “Orfeja”, nego na neka stvarna mjesta. Noćni klubovi i barovi više su nalik onima iz New Yorka, 1940-ih, nego što je to bilo koji takav ili sličan objekt u Parizu. Ovo je svemir koji se filtrira kroz Melvilleovu maštu. U isto vrijeme njegova upotreba kamere daje ono što vidimo na ekranu, visceralni osjećaj realizma. Nekoliko scena odvija se u dugim neprekinutim kadrovima. Policijsko ispitivanje Siliena, glavnoga protagonista u filmu, snimljeno je u briljantno zadržanom jednom kadru, u kojem kamera neprestano kruži.

Pri ulasku u prostore Kulture SC obavezno je predočavanje EU digitalne COVID potvrde ili drugog odgovarajućeg dokaza (preboljenje, cijepljenje, cijepljenje jednom dozom), negativan PCR (ne stariji od 72 sata) ili brzi antigenski test (ne stariji od 48 sati), uz identifikacijsku ispravu. Ulazak je moguć osobama kod kojih postoje kontraindikacije za cijepljenje, što se dokazuje liječničkom potvrdom. Odluka se ne primjenjuje na studente i učenike prilikom boravka u prostorima Studentskog centra. U prostorima SC-a obavezno je nošenje maske.