Projekciji će prisustvovati Paulo José Miranda, portugalski romanopisac, pjesnik i dramaturg koji će na zagrebačkoj projekciji filma predstaviti biografiju portugalskog kinematografa Manoela de Oliveire naziva Mrtva priroda (Natureza Morta).
Film Kino, Manuel de Oliveira i ja kojeg je režirao João Botelho svojevrsni je omaž Manoelu de Oliveiri. To je jedno putovanje prema kinematografiji Manoela de Oliveire, prema njegovoj metodi, načinu snimanja te nevjerojatnim kinematografskim izumima.
Manoel de Oliveira (1908. – 2015.) bio je najznačajniji portugalski filmski redatelj, koji je dugo vremena uživao reputaciju najstarijeg živućeg kinematografa na svijetu, a čija se karijera, započeta 1927. godine u nijemoj eri smatra najdužom u povijesti filma. Tematski je bio zaokupljen kritičkim prikazom portugalskoga građanstva (bio je proganjan u doba Salazarove diktature), a zbog satiričkog prikaza života više klase i korištenja katoličkih motiva u filmova često se zove “portugalskim Buñuelom”. Najveći je uspjeh imao s filmom „Satenska papuča“ (O Sapato de Cetim) iz 1985. godine.
João Botelho (1949.) portugalski je filmski redatelj. Režirao je i napisao scenarije brojnih filmova, koji su osvojili nekoliko nagrada, a njegovi su radovi nominirani za Zlatnog lava Venecijanskog filmskog festivala. Godine 2016. režirao je film Kino, Manoel de Oliveira i ja (O Cinema, Manoel de Oliveira e Eu).
Paulo José Miranda (1965.) portugalski je romanopisac, pjesnik i dramaturg. Autor je biografije portugalskog kinematografa Manoela de Oliveire naziva Mrtva priroda (Natureza Morta).