Projekcija filma održat će se u petak 26. studenog u 20 sati, ulaz je besplatan!
U novinama iz Velike Britanije The Independent, mogli smo, povodom smrti Bertranda Taverniera (1941-2021) pročitati kao se radi o „nevjerojatno obrazovanom, sofisticiranom francuskom filmskom redatelju, producentu, scenaristu, filmskom kritičaru“. Napustivši studij prava, posvetio se pisanju filmske kritike za utjecajni časopis Cahiers du Cinema. Snimio je više od trideset filmova, od kojih su mnogi višestruko nagrađeni na najprestižnijim svjetskim i europskim festivalima. Izdvojit ćemo samo nekoliko naslova: „Urar iz Saint-Paula“ (1974), „Neka svečanost otpočne“ (1975), „Nedjelja na selu“ (1984), „Oko ponoći“ (1986), „Život i ništa drugo“ (1989) itd.
Možda nijedan drugi filmaš ne zna više o povijesti i kulturi francuske kinematografije od Bertranda Taverniera. Izravni, odlučni, inteligentni i duboko humanistički, Tavernierovi filmovi osvjetljavaju osobne i društvene odnose i sugeriraju svježe interpretacije prošlosti u suvremenoj kinematografiji. Tavernier snima izazovne filmove kako bi upoznao svijet. U njegovim se filmovima pojavljuje različiti likovi, pravnika, učitelja, jazz glazbenika, diplomata, povjesničara i sl.
Dokumentarni film „Voyage a travers le Cinema Francais„ (2016), („Putovanje kroz francuski film“) nastao je iz Tavernierovog specifičnog rakursa građanina i špijuna, istraživača i slikara, kolumnista i avanturista. Bertrand Tavernier doista je jedan od velikana autorskog filma. Njegovo je iskustvo golemo, njegova erudicija je opsežna, njegova je ljubav prema filmu beskrajna. Ovaj veličanstveni epski dokumentarac isprepleten je audio-vizualnim sadržajima filmova koji su desetljećima oblikovali Tavernierov opus. Tavernier, poput mjesta svojeg rođenja poznaje medij filma iznutra i izvana, jednako kao i filmski divovi koje opisuje, a to su: Renoir, Truffaut, Godard, Bresson, Melville (bio je njegov asistent), Becker, ali i manje eksponirani redatelji, neopravdano zaboravljeni poput Edmunda T. Grevillea, Guy Gillesa, Grangiera, Sachau i td. Njegova zapažanju su doboka, emotivna, njegove reminiscencije su veoma osobne. Nešto slično Tavernieru napravio je redatelj Martin Scorsese u svojem, također veoma sadržajnom putovanju kroz američki film. Jedinstveno putovanje kroz veliku francusku kinematografiju, svjetskoga ranga. „Volio bih da ovaj film bude čin zahvalnosti svim filmašima, scenaristima, glumcima i glazbenicima koji su se iznenada pojavili u mom životu. Sjećanje nas zagrijava: ovaj film je malo ugljena za zimske noći“ rekao je Bertrand Tavernier.
U suradnji: Francuski institut – Zagreb * * * 100 godina aktivnosti