U proljeće 2018. godina redateljica filma sprijateljila se s bivšim osuđenikom Marcom Thompsonom, koji je tada živio u automobilu više od godinu dana, u njenom susjedstvu u Brooklynu. Marcov automobil bio je parkiran u blizini gimnastičke dvorane, kako bi se mogao tuširati i ići na posao. Njihovi česti susreti rezultirali su namjerom da se snimi film o njegovom trenutnom životu. Radi psiholoških i ekonomskih razloga Marc – rođeni Njujorčanin – svjesno je odabrao svoju poziciju na rubu društva. Autorica je tijekom godine dana počela snimati težak i kompliciran život beskućnika, prateći tijek njegovih razmišljanja kao i njegovu svakodnevnu rutinu. U jesen 2019. pokvario mu se automobil i od tada će Marc spavati u vlakovima podzemne željeznice.
Maria Petschnig je filmašica i video umjetnica austrijskog porijekla s adresom u Brooklynu, New York. Studirala je na uglednim umjetničkim akademijama u Beču i Londonu. Njujorški magazin piše o njezinom radu sljedeće: “njezini čudni videozapisi sugeriraju kako su veoma nalik radu čuvenog književnika Franza Kafka, transponirana u svijet suvremene audio-vizualne umjetnosti”. Baveći se fantazijom, voajerizmom, privatnošću i sjećanjem, Maria Petschnig osvaja i manipulira gledatelje naizgled poznatim slikama i prizorima. Maria Petschnig izlaže svoje radove u medijskim institucijama u Americi i Europi. Dobitnica je više prestižnih nagrada za svoju umjetničku aktivnost. 2015. godine, izdavačka kuća Black Dog Publishing iz Londona objavljuje monografiju o njenim video zapisima, pod naslovom “NINETEEN VIDEOS” (2002-2015).
“Uncomfortably Comfortable” (Neugodna udobnost) njezin je prvi dokumentarni film u distribuciji Sixpackfilma iz Beča. Premijera filma bit će u studenom 2021. na Duisburger Filmwocheu festivalu, Njemačka, a zagrebačka publika pretpremijerno može pogledati ovaj izvanredan dokumentarac u MM centru, 12. studenog s početkom u 20 sati. Ulaz je besplatan!
U suradnji: Austrijski kulturni forum – Zagreb, Sixpackfilm – Beč