Projekcija filma Roberta Bressona Lancelot du Lac (1974)  (engleski titlovi)

boja, zvuk,  80´19´´

Uloge: Luc Simon ( Lancelot du Lac), Laura Duce Condominas (Guenivere), Vladimi Antolek (Arthur) i dr.

Bressonov filmski opus, je po riječima čuvenog redatelja Jean-Luc Godarda: “Ono što je Dostojevski za rusku književnost, Mozart za njemačku glazbu, to je Bresson, za francusku kinematografiju. Robert Bresson, do toga vremena  –  radi se periodu od 60 do 80-ih godina  – pristupa filmu ne sasvim nov i originalan način – nevjerojatne stilske profinjenosti I dubine – koji i do današnjih dana predstavlja jedinstvenu uporabu  kamere, montaže, zvuka i muzike, glume itd.

Bressonov stil, inicirao je mnoge diskusije među vodećim filmskim kritičarima, teoretičarima, misliocima, književnicima poput Susan Sontag, James Quandta, Rolanda Barthesa, P. Adams Sitney i dr. Svojim je izuzetnim stilom, utjecao na mnoge sjajne redatelje poput francuskih novovalovaca (Godard, Malle, Rivette, Rohmer) do Bernarda Berttoluccija, Atoma Egoyana, Martina Scorsesea i Aki Kaurismakija. Robert Bresson po mnogima zauzima počasno mjesto “Filmskog stvaraoca među svim redateljima”.

Ova uznemirujuća drama briljantnog francuskog redatelja Roberta Bressona predstavlja deromantizirane verziju  mitskih Vitezova okruglog stola i Lancelota. Umjesto nesebičnih, viteških odlika mitskih figura za koje je karakteristično fer i plemenito ponašanje, Bresson ih – sasvim suprotno – prikazuje kao divlje, neobuzdane i bijesne likove, koje na njihovom konfiktnom putu krajnjeg egoizma i zadovoljavanja najnižih nagona i želja, ništa ne može zaustaviti.

Priča počinje, kad se razočarani vitezovi vraćaju u Englesku iz neuspješne potrage za Svetim Gralom. Put vitezova prepun je međusobnog istrebljivanja i likvidacija. Nakon dolaska u Englesku, u dvorac Camelot, vitez Lancelot du Lac nastoji obnoviti emotivnu vezu sa svojom ljubavnicom, kraljicom Guinevere, što će postati uzrokom mnogih krvavih  sukoba i rezultirat će zabranom pristupa dvoru kralja Artura.