Botanički dnevnik, (2018.), HD video, kolor, c/b, zvuk, 32′ 42”

Scenarij, kamera i režija: Željko Kipke

Film govori o autorovim šetnjama zagrebačkim javnim vrtom nakon operacije kralježnice. Tijekom rehabilitacijskih šetnji autor priča o enciklopedijskom zanosu, stazama koje se račvaju, smrti, Borgesu, Kišu, Sebaldu i Cortázaru. Javni park je dramatični okvir i za priče o filmskim klasicima, manirizmu, metafizici, iracionalnoj matematici i mučnom oporavku. U njemu (filmu) čak ima mjesta i za Martinovku, zagrebačku četvrt u kojoj je autor počeo prve šetnje, prije nego što je ušao u Botanički vrt i upoznao se sa stazama koje se račvaju.

We Turn in the Fire, Consumed by Subterraneus (2018.), HD video, c/b, kolor, zvuk, 17′ 41”, (u sjećanje na SI)

Režija: Željko Kipke

Jedan će antipjesnik spaliti 50 primjeraka knjige Vodič kroz subterraneus, tiskane u 600 primjeraka u Nakladi MD u Zagrebu 1992. godine. Metafizički dubiozna, sastavljena od trinaest  snova i njihova opisa,  nastalih krajem 80-ih, knjiga je bila posve nerazumljiva, kako za prosječno obrazovana čitatelja tako i za pojedinaca zahtjevnijega diskursa. Nakon 26 godina broj raspoloživih primjeraka sveo se na spomenutih 50. Ostali su uglavnom podijeljeni, a izdavačka kuća je vrlo brzo nakon izdavanja Vodiča prestala postojati. Kako bi se njegov sadržaj simbolično vratio subterraneusu, autor knjige je odlučio spaliti preostale primjerke i pepeo zapečatiti u staklenu posudu.

Željko Kipke (1953.) , transmedijalni  autor jedinstvenog  angažiranog stila,  na hrvatskoj je suvremenoj umjetničkoj sceni, aktivan više od 40 godina. Post-konceptualni umjetnik, slikar, književnik, filmaš, performer, audio-vizualni kritičar i kolumnist, svoj rad temelji na neoavangardnim i konstantno  istraživačkim pozicijama. Istodobno, izniman je poznavatelj povijesti umjetnosti a svoje mnogovrsne radove: slike, filmove, videoradove , objekte i instalacije,  osim kod nas, izlagao je u mnogim prestižnim medijskim i galerijskim ustanovama u Americi I Europi.