Trajanje: 102 min.
Uloge: Brigitte Bardot, Michel Piccoli, Jack Palance, Fritz Lang, Giorgia Moll
Kamera: Raoul Coutard
Glazba: Georges Delerue/ Piero Piccioni

Film Prezir (1963.) snimljen je prema romanu talijanskog književnika Alberta Moravie objavljenog 1954.

Paul Javal, kazališni pisac i njegova mlada supruga čine, na prvi pogled, idealan par. Naizgled bezazlen incident s producentom natjerat će mladu ženu da duboko prezire svog supruga.

Film Prezir je Jean-Luc Godardu prvi puta pružio mogućnost da izravno progovori o svijetu filma, o složenom odnosu producenta, redatelja, scenarista i glumačke zvijezde. U filmu glume globalno afirmirana glumačka imena, iznimno atraktivna Brigitte Bardot, u tom periodu jedna od najljepših svjetskih glumica, Michel Piccoli, koji će nešto kasnije postati interpret izuzetnih glumačkih kvaliteta, Jack Palance, jedan od najpoznatijih američkih filmskih negativaca te naposljetku Fritz Lang, jedan od vodećih, najboljih, najznačajnijih svjetskih filmskih redatelja.

Godardov film je višeslojna filmska tvorevina koja govori kritički o suvremenim mitovima, kompleksnim odnosima žene i muškarca te filmskoj industriji. Godard će za Moravijin roman kao i za svoj film napisati: „To je lako i lijepo štivo, prepuno klasičnih sentimenata koje prezire modernost. Romani takvog žanra počesto se pretvaraju u lijepe filmove. Zadržao sam bit priče i promijenio tek nekoliko detalja. Tema Prezira su ljudi koji se promatraju i međusobno optužuju, potom ih promatra i osuđuje film“. Film je, kao i mnoge Godardove filmove ranije i kasnije, snimio izvrsni snimatelj, Raoul Coutard.