The Rocky Horror Picture Show mjuzikl je s elementima SF-a, komedije i horora iz 1975., nastao u režiji Jima Sharmana. Scenarij su napisali Sharman i Richard O’Brien, a temelji se na istoimenom kazališnom mjuziklu Richarda O’Briena iz 1973. Produkcija je satirična posveta SF i horor filmovima B produkcije nastalima između 1930. i 1970. U filmu glume Tim Curry, Susan Sarandon i Barry Bostwick te članovi postave kazališnoga mjuzikla.

Priča se vrti oko tek zaručena para čiji se automobil kvari u kišnoj noći pokraj dvorca u kojem će potražiti pomoć. Dvorac je pun neobičnih, kostimiranih ljudi, a vodi ga Dr. Frank N. Furter, ludi znanstvenik koji je zapravo vanzemaljac transvestit koji u svome laboratoriju stvara bildera. Ludi znanstvenih zavest će i djevojku i njenoga zaručnika, koje će na kraju spasiti sluge i preuzeti kontrolu nad dvorcem.

INFO: The Rocky Horror Picture Show, r, Jim Sharman, Italija, 100′

Film je svoju popularnost stekao 1976. kad ga je publika počela prikazivati u Waverly kinu u New Yorku. Četrdeset godina poslije, to je najduže prikazivan film u filmskoj povijesti. Često ga se prikazuje u vrijeme Noći vještica. Danas, film uživa ogromnu međunarodnu popularnost. 2005. United States National Film Registry, Library of Congress uvrstio ga je u red filmova za očuvanje. The Rocky Horror Picture Show kulturni je fenomen u Americi i Velikoj Britaniji zbog posebnih noćnih projekcija koje prate raspjevani fanovi. Kultura koja se razvila oko filma otad je postala veća od samoga filma, a sam je film zbog velike baze obožavatelja postigao dugovječan i kultni status.

Jim Sharman mladost je proveo u cirkusu, gdje su njegov otac i djed vodili putujuće boksačke borbe. Rano se zainteresirao za kazalište, pohađao je National Institute of Dramatic Art u Sydneyu te je diplomirao 1966, a poslije se zainteresirao i za režiju unutar eksperimentalnog teatra. Dok je radio na režiji mjuzikla Kosa 1970. u Sydneyu, upoznao je mladog studenta arhitekture Briana Thomsona, koji će postati njegov dugovječni suradnik i dizajner seta. Njegova lokalna produkcija mjuzikla Jesus Christ Superstar privukla je pozornost kantautora Tima Ricea, koji je njega i Thomsona doveo u London 1972. kako bi zajedno radili na novom projektu koji je uključivao i Richarda O’Briena. Režirao je i kazališnu i filmsku režiji Rocky Horror Picture Showa te njegov nastavak Shock Treatment iz 1981. Jedan je od najvažnijih australskih režisera.

Film prikazujemo u sklopu projekta Prezreni žanr, prošireni žanr koji će se kroz filmske projekcije i tribine baviti mjuziklom: granicama filma kao medija, mjuziklom kao proširenim filmom, spektaklom tradicionalnih vrijednosti, transformacijom žanra, permeabilnošću i queer obilježjima.

Mjuzikl je tradicionalno bio popularni žanr par excellence i smatra ga se ultimativnim holivudskim proizvodom. Upravo ga ta pripadnost pop kulturi čini naizgled “neozbiljnim” te time manje vrijednim ozbiljne analize i kritičkoga sagledavanja. Kontrakultura je 70-ih i 80-ih prisvojila mjuzikl za tematiziranje drugosti, jer su osnovne značajke žanra, poput njegove spektakularnosti i fantastičnih obilježja, omogućavale uključivanje likova s margina i bavljenje različitim društvenim problemima na indirektan način. Mjuzikl je, pak, inkluzivan i na druge, izravnije načine. Inkorporirajući glazbu, pjevanje i elemente kazališta, on najdosljednije i najdoslovnije koristi elemente drugih umjetnosti u svojem izražaju te ga se tako može promatrati i u kontekstu promišljanja o proširenom filmu.

Program se održava uz potporu Hrvatskog audiovizualnog centra.