Na početku filma Arabia (Arábia, r. Affonso Uchoa, João Dumans) upoznajemo mladoga Andrea koji odrasta u blizini aluminijske tvornice u industrijskome gradu Ouro Preto. Nakon nesreće u tvornici, poslan je u kuću poginuloga radnika Christiana. Pokraj čiste odjeće preminuloga pronalazi dnevnik koji opisuje posljednjih dvadeset godina života ovoga velikoga radnika. Tako se rađa priča filma Arabia: Christianova lutanja, avanture, ljubavi i očajavanja.

Film gledamo 11. 10. u 19:30 sati u MM centru. Ulaz je besplatan, a nakon projekcije Jelena Ostojić o radničkim pravima i projektu Arhiv radničkih borbi razgovara s Katarinom Jaklin i Josipom Jagićem. Program se realizira u suradnji s Multimedijalnim institutom.

INFO: Arábia, r. João Dumans, Affonso Uchoa, Brazil, 97′, drama, engleski podnaslovi

Rijetko kad je život radnika na marginama društva bio opisan tako smireno, dirljivo i angažirano. Ispričan gotovo u potpunosti kroz naraciju pripovjedača, film nas uvlači u Christianove priče, priče usamljenika i trgača za srećom koje Christiano sreće na svome putu. Život im je dao tek nekoliko prilika, ali uvijek možete krenuti dalje, započeti negdje druge i izabrati podignuti glas na nepravdu ili je prešutjeti. Životi siromaštvom pogođenih, potlačenih, velikih radnika koji su toliko pridonijeli brazilskom ekonomskom boomu i prije su bili portretirani u suvremenom filmu, ali jako rijetko sa svježinom, inovativnosti i poštovanjem kakvoga vidimo u ovome filmu.
U svome prvom suradničkom projektu Uchoa i Dumans uspjeli su iznimno dobro u kombiniranju epskoga, neorealističkoga biografskoga stila s kristalno jasnim formalizmom. U njihovim rukama, nepregledno zaleđe države Minas Gerais oživotvoreno je kao crveno-zelena verzija američkoga zapada (s pokojim industrijskim kompleksom), kojega prati i prigodna country-folk muzika.
„Čudo… kumulativno preokupljajući i ultimativno jako dirljiv film jasne političke namjere.“ The Hollywood Reporter

Affonso Uchoa filmaš je koji živi u Contagemu u Brazilu. Napisao je i režirao film Afternoon Woman (2010.), prikazan na Mostra de Tiradentes, Semana dos Realizadores i CineEsquemaNovo. Režirao je i film The Hidden Tiger (2014.). Taj film se smatra jednim od najvažnijih brazilskih filmova te godine; dobio je nagradu za najbolji film na Mostri de Tiradentes; nagrađen je i na drugim festivalima poput Semana dos Realizadores, Cachoeira.doc, Olhar de Cinema, Mostra de Cinema e Direitos Humans te je prvi put prikazan u međunarodnoj konkurenciji na Hamburškom filmskom festivalu u Njemačkoj 2015. Režirao je i kratki film Designio (2009.), prikazan na mnogim brazilskim filmskim festivalima. Korežirao je film Araby s Joãom Dumansom koji je prikazan na IFF-u u Rotterdamu.
João Dumans scenarist je i režiser koji živi u Belo Horizonteu u Brazilu. Napisao je dugometražni film Where I Grow Old, u režiji Marílije Roche, koji je međunarodnu premijeru imao na Rotterdamskom filmskom festivalu u konkurenciji za Tiger Competition Award 2016. Radio je kao koscenarist, jedan od montažera i asistenata režije na filmu The Hidden Tiger u režiji Affonsa Uchoe, premijerno prikazanim na Hamburškom filmskom festivalu 2015. Radio je i kao izvršni producent i asistent režije na filmu The Residents u režiji Thiaga Mate Machada, premijerno prikazanog na 61. Berlinaleu, Viennaleu, New Horizons festivalu te Indielisboi 2011. Režirao je i srednjometražni dokumentarac Everbody Has Its Own Way 2014. Njegov novi film je Araby korežiran s Affonsom Uchoom.