Film Ratovi stilova (Style Wars) smatra se nezaobilaznim dokumentom njujorške street kulture ranih 80-ih, filmska zabilježba zlatnoga doba mladenačke kreativnosti koja je eksplodirala u svijet iz grada u krizi.

Ratovi stilova uhvatili su pogled na i osjećaj oronule njujorške podzemne željeznice kao istovremeno javnoga igrališta grafitera, bojnoga polja i spektakularnoga umjetničkog platna. Na svaki mogući način protivili su im se gradonačelnik Edward Koch, policija i njujorška tvrtka za javni prijevoz. S druge strane, MC-ijevi, DJ-evi i B-boysi drmaju gradom novim zvukovima i pokretima, a breakdance battleovi na uglovima ulica evolviraju u pravu izvedbenu umjetnost.

Njujorški legendarni kraljevi grafita i b-boysi drže posebno mjesto u hip-hop panteonu. Ratovi stilova postao je emblem originalnoga, obuhvaćajući duh hip hopa koji preko podzemnih tunela, gornjogradskih ulica, klubova i igrališta odlazi u svijet. Režirao ga je Tony Silver koji ga je s Henryjem Chalfantom i producirao te je nagrađen Velikom nagradom za dokumentarce 1983. na filmskom festivalu Sundance.

“I sam film Ratovi stilova je umjetničko djelo jer ne samo da snima ono što umjetnici rade nego i zahvaća njihov duh i uspijeva ga prenositi desetljećima, tako da možemo uhvatiti sebe same, godinama poslije, u gradu, shvaćajući što ga je činilo divnim.” – A.O. Scott (The New York Times).

Gledamo ga 14. 6. u 19:30 sati u MM centru u sklopu programa Kratke slike i Velesajam kulture. Nakon filma, povjesničarka umjetnosti Marta Kiš o filmu, grafitima, uličnoj umjetnosti  i stanju na današnjoj sceni razgovara s jednim od pionira i ikona hrvatskoga street arta Slavenom Kosanovićem Lunarom. Ulaz je besplatan.

Info: Style Wars, r. Tony Silver 1h 9min | dokumentarni, glazbeni | TV film, 1983.

Festivali i nagrade: RiverRun Film Festival, Cinema Paradise/Honolulu 2004., Tribeca Film Festival, New York 2003., Edinburgh International Film Festival 2003., Stockholm International Film Festival 2003., Oulu (Finland) Music Film & Video Festival 2003., H2O International Film Festival (New York) 2003., Bergen (Norway) International Film Festival 2003., Barcelona In-Edit Music Film Festival (Audience Award) 2003., Black Soil Film Festival (Rotterdam) 2003., Walker Art Center, Siskel Film Center, International House of Philadelphia 2003., REVelation Film Festival (Perth, Australia) 2002., Official Selection, Toronto and Sydney International Film Festivals, Velika nagrada za dokumentarni film, Sundance Film Festival 1984., Chicago, Houston and Athens Film Festivals., Grand Prize, Montreal Festival of Films on Art, Prized Pieces Award, National Black Programming Consortium.

Tony Silver (1935. – 2008.) poznat je po produkciji i režiji nagrađivanoga dokumentarca Ratovi stilova. Producirao je i režirao Arisman: Facing the Audience (2002.) o ikonoklastu, njujorškom umjetniku Marshallu Arismanu te je sudjelovao u prikupljanju materijala za Bomb It (2007.). Rođen je na Manhattanu u New Yorku te je studirao na Columbia Universityju. Uz režiju, uspješno se bavio i režijom foršpana, postera i reklamnoga materijala za filmove, uključujući i trailer za Platoon Olivera Stonea iz 1983., koji je i nagrađen Clio nagradom. Umro je od raka u Los Angelesu u Kaliforniji.

Henry Chalfant poznat je po svom fotografiranju i filmskom dokumentiranju urbane kulture mladih. Njegove fotografije njujorške podzemne željeznice bilježe stotine efemernih umjetničkih radova koji su otad izbrisani. Izlagao je u O.K. Harris Galleryju 1980-ih, na prekretničkoj P.S. 1. New York-New Wave izložbi, u MOCA Los Angeles na Art in the Streets izložbi 2011. te posvuda između njih. U 1983. koproducirao je PBS-ov dokumentarac Ratovi stilova. Njegov film From Mambo to Hip Hop (2006.). nagrađen je Alma nagradom za najbolji dokumentarac.