Nove Kratke slike, Iz kratke baze 25 FPS-a donose nam Tajni život životinja 10. 5. u 19:30 sati u MM centru. Ulaz je besplatan!

Gledamo filmove:

Konjske grudi / Pferdebusen, r. Katrina Daschner, Austrija, 2017., 9′, bez dijaloga

Montaža životinjskih i ljudskih tjelesnih fragmenata postaje čulni simbolični diskurs o psihoseksualnim ambivalencijama i fantazijama o strahu i strasti, žudnji i inhibiciji. Tada dolazi bijeg: iz slike u slobodu. Autorica se zanima za višeznačnost fikcije i stvarnosti, tenziju nerealizirane seksualne žudnje para koji pripada srednjoj klasi.

Katrina Daschner rođena je u Njemačkoj, a živi u Beču gdje se bavi izvedbenim umjetnostima i fotografijom. Trenutačno je profesorica na Akademiji likovnih umjetnosti.

Pogrešna revizija / Wrong Revision, r. Yu Araki, Japan, Grčka, 2018., 16′, japanski jezik s engleskim podnaslovima

Temeljen na kratkoj priči The Devil and Tobacco (1916.) Akutagawe Rynosukea film nas uvodi u zanimljivi opis upoznavanja vraga s Japanom preko Sv. Xaviera 1549-te te kako se vrag transformirao u hobotnicu (ili ribu vraga) kako bi ugnjetavao japanske kršćane u 17. stoljeću.

Japanski umjetnik Yu Araki rođen je u Yamagati. Diplomirao je na Sveučilištu Washington u St. Louisu te je magistrirao na Umjetničkom sveučilištu u Tokiju. Specijalizirao je skulpturu i film. Arakijevi radovi prikazivani su i izlagani međunarodno.

Marsa Abu Galawa (Careless Reef Part 4), r, Gerard Holthuis, 2004., 1S, 13′, bez dijaloga

Impresija podvodnoga svijeta u crvenome moru. Film je bombardiranje slikama te ga prati muzika egipatskog muzičara Abdela Basseta Hamouda. Struktura filma temelji se na takozvanim „flicker“ filmovima, u kojima je nesvjesno iskustvo slika važnije nego same slike. MAG je dio Careless Reef serije, četiri kratka filma koja tematiziraju podvodni svijet.

Gerard Holthuis (1952.) prebacio se sa skulpture na pokretne slike i zvuk na Slobodnoj akademiji u Haagu. U osamdesetima radije kao montažer, snimatelj i menadžer produkcije. Suosnivač je fundacije Filmstad, radionice za eksperimentalne filmaše. Osnivač je i Filmstad Producties kuće, poligona za produciranje nezavisnih filmova.

Kapucin / Capucine, r. Nieto, Francuska, 2009., 45′, dijalog na francuskom i japanskom, engleski podnaslovi

Putovanje u Japan kako bi upoznali Capucinea, iznimno darovitoga majmuna kapucina koji uči filmski jezik s primatologom Hirokazuom Shibuyom.

Louis Nieto živi u Parizu. Radi u različitim medijima, a najviše kao slikar, animator, dizajner, live action režiser, izvođač te afirmirani režiser opere. Nietov čudni i izvanredan rad ujedno je i šaren i razigran te spaja komediju s unikatnim promatračkim okom.