Prvih pola stoljeća „divnog maja“ Runda kratkog obilježit će programom Poezija i revolucija u sklopu kojega će biti prikazan istoimeni film Branka Ivande uz gostovanje samog autora. U domaćoj povijesti presudne 1971. tada mladi redatelji Zoran Tadić i Branko Ivanda snimali su dokumentarni film o revolucionarnim studentskim prosvjedima u Zagrebu, a producent je bio Kruno Heidler i njegov Filmski autorski studio, koji je generirao neke od najznačajnijih domaćih filmova s kraja šezdesetih i početka sedamdesetih. No, snimljeni materijal u režiji budućih klasika hrvatske kinematografije završio je na policiji te ostao zaboravljen punih trideset godina, sve dok početkom novoga milenija nije iskopan iz arhiva i pretvoren u film znakovita naziva Poezija i revolucija, a u produkciji agilnoga Factuma. Revolucija zabilježena ovim filmom završila je uhićenjem i zatvaranjem studentskih vođa te cenzuriranjem i arhiviranjem svih postojećih materijala o prosvjedima. No, naša se prošlost uvijek i iznova vraća unatoč svim pokušajima da je se promijeni, zaboravi, izgubi. Tako je i Branko Ivanda konačno dobio priliku da s dijelom originalnih materijala ispriča priču o jedinstvenoj pobuni mladih kojoj su on i Tadić svjedočili, a koja je bila jedan od oni trenutaka kada se čini kako povijest oštro mijenja svoj smjer dolazeći korak bliže idealu boljega i drugačijega svijeta. Nakon projekcije, 17. 5. u 19:30 sati u MM centru, filmska kritičarka Višnja Vukašinović s Brankom Ivandom uživo razgovara o kontekstu nastanka ovoga ostvarenja, ali i o tome mogu li se i kako konačno susresti poezija, revolucija i film.

Branko Ivanda rođen je u Splitu, gdje završava Klasičnu gimnaziju. Apsolvirao je na Filozofskom fakultetu Komparativnu književnost i Filozofiju, a diplomira Filmsku i kazališnu režiju na Akademiji dramske umjetnosti Sveučilišta u Zagrebu. Preko trideset godina režira televizijske igrane filmove i drame, glazbene i dokumentarne emisije, poneku kazališnu predstavu, piše scenarije i eseje, a povremeno režira i reklamne filmove.

Režirao je i četiri dugometražna igrana filma. Sa svojim televizijskim i kino igranim filmovima sudjelovao je na brojnim stranim i domaćim festivalima, gdje je često nagrađivan (Nagrada kritike FIPRESCI na Festivalu u Berlinu, Diploma na Festivalu u Bergamu, višekratno predstavnik HRT-a na PRIX ITALIA, Debitantska nagrada na Festivalu u Puli i nekoliko Zlatnih Arena za svoje filmove, dva puta pobjednik TV Festivala u Portorožu, Mar del Plata, Goa, itd.).

Od 1980. godine predaje filmsku i televizijsku režiju kao Redoviti profesor na Akademiji dramske umjetnosti. U periodu od 1985. do 1990. godine bio je profesor na University of California Los Angeles.

Višnja Vukašinović diplomirala je komparativnu književnost i engleski jezik na Filozofskom fakultetu u Zagrebu. Objavljuje eseje i kritike o književnosti, likovnoj umjetnosti i filmu. Voditeljica je radionice filmske kritike te radionice pisanja za film Kinokluba Zagreb. Dobitnica je diplome Vladimir Vuković za najboljeg mladog filmskog kritičara 2013. Autorica je filmskog bloga http://felix-trot.tumblr.com/. Sudionica Berlinale Talent Campusa 2013. u sklopu programa Talent Press za filmske kritičare i programa Nisimazine na 70. Mostri. Članica je FIPRESCI-ja i voditeljica radionice filmske kritike na Danima hrvatskog filma i festivalu Vox Feminae. Autorica je edukativnog projekta Prozori koji nizom eseja, intervjua, projekcija i analiza uživo propituje povijest domaće dokumentaristike na portalu dokumentarni.net. Dugogodišnja je suradnica programa Sedmi kontinent za filmsku edukaciju djece i mladih. Dobitnica je nagrade Vladimir Vuković za najboljeg filmskog kritičara 2016.