Čitav svijet je pozornica, ali nisu svi izvođači jednaki. Istraživanje pokazuje da je samo 10% glumaca/ica iz radničke klase.

Ovaj film govori o glumcima koji se probijaju, teškoćama s kojima se suočavaju kada nemaju resurse za ulazak u industriju i njeno svladavanje. Pratimo glumca Toma Stocksa koji je dvaput morao odbiti mjesto u East 15 dramskoj školi jer nije mogao platiti troškove školovanja. Razljućen tim ishodom, Tom je osnovao Actor Awareness, a film dokumentira njegovu borbu za stvaranjem prilika za one izvan elitnih krugova, kao i osvještavanje o klasnoj ekskluziji u glumačkoj industriji.

Glumci Chris Eccleston, Julie Hesmondhalgh, Maxine Peake, Samuel West i drugi govore zašto bi se ovo trebalo ticati svakoga i kako su stvari postale teže jednom kad su postali dio industrije. Ovo nije film o glumi, ovo je film o nedovoljnoj reprezentaciji radničke klase na našim pozornicama i ekranima. Priča je o socijalnoj nejednakosti i kako ona utječe na izvedbene umjetnosti. Gledamo je 26. 4. u 19:30 sati u sklopu programa Kratke slike – Proširena slika. Ulaz je besplatan.

 

Info: The Acting Class, r. Mike Wayne i Deirdre O’Neill, Velika Britanija, 2017, dokumentarni, trajanje: 1 sat 17 min, engleski jezik bez hrvatskih podnaslova

Mike Wayne i Dierdre O’Neill, akademici i filmaši, vode Inside Film. Zajedno su režirali i The Condition of the Working Class (2012.) i Listen to Venezuela (2009.). Inside Film sa svojim je radom započeo 2006. u HMP Wandsworthu s ciljem korištenja filma kao sredstva za kreativno izražavanja i edukacijski alat. Projekti započinju teoretskim i praktičnim radionicama. Serija profesionalaca i akademika volontira i razgovara sa studentima o različitim područjima stvaranja filmova (scenarij, zvuk, dokumentiranje, itd.).