Film Gradonačelnica (Alcaldessa) u režiji Paua Fausa prati život Ade Colau u periodu od jedne godine. Od vremena koje je provela organizirajući antideložacijske borbe u Barceloni do dana kada je prisegnula kao gradonačelnica toga grada. Ova intimna kronika – u kojoj se koriste i privatne snimke Adina video-dnevnika – te privilegirani uvid u unutarnje mehanizme nove građanske platforme, otkriva izvanredno putovanje u kojem su dvije prevladavajuće teme ujedinjene: povijesna pobjeda,  ilustrativna za političke promjene koje se odvijaju na jugu Europe te unutarnje borbe osobe koja se boji da ne postane ono što je često i sama propitivala. Gradonačelnicu gledamo 29. ožujka u 19:30 u MM centru.

Nakon filma slijedi razgovor s Tomislavom Tomaševićem (platforma Zagreb je naš) i arhitekticom Ivom Marčetić. Razgovor moderira Jelena Ostojić.

Ulaz je besplatan!

 

 

Info: Alcaldessa 2016., Španjolska, 88′, dokumentarac, jezik: Katalonski i Španjolski, podnaslovi: Engleski jezik

Nagrade i festivali: Gaudi Awards – najbolji dokumentarac, Málaga španjolski filmski festival 2016 – Silver Biznaga za najboljega režisera; DOK Leipzig 2016; Međunarodni filmski festival Jaipur 2016.; Traverse City filmski festival – nagrada za najbolji prvi film.

Pau Faus rođen je u Barceloni 1974. Arhitekt je, vizualni umjetnik i dokumentarist. Snimio je nekoliko kratkih filmova (La ciudad jubilada, Entre bastidores i Pedagogy). Njegov umjetnički i socijalni nemir zaslužni su za stvaranje Comando Video 2013., servisa za društvene pokrete i dokumentiranje njihova svakodnevnoga djelovanja, a što je bio i povod za snimanje njegova prvoga srednjometražnoga filma Sí se puede. Siete días en PAH Barcelonau 2014., o borbi protiv deložacija u Španjolskoj. Gradonačelnica je njegov prvi dugometražni film.