Program u ožujku MM centar započinje gostovanjem bruklinskoga umjetnika Petera Burra, majstora kompjuterske animacije i tvorca zamršenih svjetova koji meandriraju isprepletenim prostorima filmskoga platna i kompjuterskoga ekrana te se proširuju na prostor videoigara. 8. ožujka, u sklopu europske turneje Labirinti, Peter Burr održat će predavanje uz projekciju pet video radova (Sam s mjesecom, Specijalni efekt, Zelena | Crvena, Nered, Jezik obrazaca). Dan poslije, 9. ožujka, gledamo pretposljednju epizodu Godardovih Filmskih (pri)povijesti naslovljenu Nadzor nad svijetom, a koncentriranu na Alfreda Hitchcocka, koji je za novovalne autore, najveći tvorac formi 20. stoljeća. O Godardu, povijesti, sadašnjosti i budućnosti filma, nakon projekcije razgovaramo s vodećim hrvatskim filmskim kritičarima i filmolozima: Dianom Nenadić i Nikicom Gilićem.

10. ožujka stižu Ženijalni dani, projekt Hrvatske mreže neovisnih kinoprikazivača, u slavu još jednog 8. marta – ženijalnoga i borbenoga praznika kakvoga svi i sve zaslužujemo. U suorganizaciji s Dokukinom, propitujemo popkulturu 80-ih i 90-ih i prikazujemo dokumentarni film Whitney: Can I Be Me / Whitney: Biti svoja o jednoj od ikona pop kulture 20. stoljeća.

Žene su u fokusu i 15. ožujka na programu Kratkih slika kada predstavljamo meksičku redateljicu Yulene Olaizolu, jednu od najboljih meksičkih predstavnica sporoga filma. Nekonvencionalnom pričom o ovisnosti naslova Paraísos Artificiales / Umjetni rajevi (2011.) stekla je veliku pozornost festivalske javnosti. Kontemplativni je to i optimistički rekvijem za gorko slatke odnose koji se stvaraju u trenucima izgubljenosti. 22. ožujka ugošćujemo jednu od najvažnijih suvremenih hrvatskih, ali i svjetskih, video umjetnica Sanju Iveković. U fokusu njenoga djelovanja smjestila se beskompromisna borba s nametnutim identitetima i ideologijama koji pojedinca prisiljavaju na prihvaćanje fabriciranih i klaustrofobičnih identiteta. Ovo posebno dolazi do izražaja u konstrukciji ženskoga identiteta koji pada kao višestruka žrtva opresivnih medijskih aparata kroz koje agresivno progovara društveni šovinizam.

Filmski laboratorij Klubvizija SC organizira rezidenciju (22. – 26. 3.) za studente novih medija na kojoj će se upoznati s materijalnim svojstvima filma, tehničkom opremom te metodama obrade i transformacije filmskoga materijala, kako bi inkorporirali znanje i vještine u svoje stvaralaštvo. Nekoliko dana prije (21. 3.)  upoznat ćemo se s mogućnosti etičnog financiranja na filmu i u kazalištu kroz predstavljanje istoimene Zadruge.

Više detalja o programu MM centra potražite na internetskoj stranici i Facebook stranici MM centra!