Zadruga za etično financiranje – okuplja fizičke i pravne osobe zainteresirane za razvoj ekonomije utemeljene na demokratičnosti, društvenoj odgovornosti, transparentnosti i solidarnosti. Uz zainteresirane pojedince, članove ZEF-a čine poduzeća, zadruge, obrti, obiteljska poljoprivredna gospodarstva, udruge, sindikati, LAG-ovi, jedinice lokalne samouprave i razvojne agencije.

Članovi Zadruge ujedno su i suvlasnici njezine imovine koji demokratskim putem, po principu “jedan član – jedan glas”, odlučuju o svim važnim pitanjima vezanima uz rad ZEF-a te biraju i razrješuju članove tijela Zadruge. Po kriterijima regionalne pripadnosti, poslovne specijalizacije i područja djelovanja članovi su podijeljeni u regije (kojima pripadaju fizičke osobe) i sekcije (kojima pripadaju pravne osobe), a svaki član prilikom učlanjenja bira svoju regiju ili sekciju te unutar njih ima pravo sudjelovati u oblikovanju pripadajućih programa i politika ZEF-a.

ZEF ima 9 regija i 13 sekcija te trenutačno broji više od 1200 članova zadruge iz cijele Hrvatske.
Etična banka (eBanka d.d. u osnivanju) – svaka banka koja posluje na principima financijske ravnopravnosti, transparentnosti, solidarnosti, participacije korisnika i zaposlenika banke u upravljanju bankom, a koja reinvestira profit natrag u zajednicu, ima fleksibilniji odnos prema instrumentima osiguranja te je usmjerena na financiranje projekata realne ekonomije, koji zadovoljavaju društvene i financijske aspekte financiranja, može se nazvati etičnom bankom.

Hrvatska etična banka bit će razvojna banka s kamatama do 4%, klijenti su ujedno i vlasnici banke putem Zadruge koja je 100% dioničar i jedini vlasnik, klijenti banke neće plaćati troškove vođenja računa, a dio rizika od plasmana neutralizirat će se kroz društvenu garanciju klijenta. eBanka je inovativna jer kombinira klasičnu ponudu bankarskih proizvoda koristeći rješenja financijskih tehnologija kako bi ulaganja i plasman učinila manje rizičnim, a ujedno smanjila bankarske troškove svojim vlasnicima tj. klijentima.

Razvoj poljoprivrede i gospodarstva – ZEF i eBanka imaju za cilj razvijati zdrave dijelove gospodarstva i poticati ruralni razvoj, a to će činiti tako da svojim klijentima pruža mogućnost edukacije i poslovnog savjetovanja, umrežavanja s potencijalnim kupcima na internom tržištu zadruge ali i vanjskom tržištu. eBanka će uzimati u obzir društvenu, okolišnu i ekonomsku održivost. ZEF i eBanka su slijedom toga usmjereni na poticanje lokalne proizvodnje industrijskih i kulturnih praksi.

Produkcijske kuće, umjetničke organizacije, udruge , slobodni umjetnici ili fizičke osobe kao članovi zadruge mogu uspostaviti različite vidove suradnje po zadružnom modelu unutar sekcije za kulturu, ali i s ostalim zadrugarima iz svih grana industrije i društvenih djelatnosti koje posluju po etičkom principu. Zadrugari mogu dijeliti resurse (npr. prostore za rad, opremu, računovodstvo…), organizirati zajedničke akcije i projekte te povoljnije poslovati unutar zadruge.

Zadrugu i banku, 21. 3. u 13 sati u MM centru, predstavit će :

Goran Jeras, upravitelj zadruge. Po struci fizičar, s međunarodnim iskustvom u radu s komercijalnim bankama kao poslovni konzultant, uža specijalnost mu je evaluacija poslovnih procesa i procjena rizika. Od 2012. sudjeluje u projektu osnivanja etične banke u Hrvatskoj. Nakon osnivanja Zadruge 2014., postaje njenim upraviteljem.

Tena Gojić, voditeljica sekcije kulture i sporta ZEF-a. Tena je filmska producentica koja je 2016. godine osnovala produkcijsku kuću Dinaridi Film, članicu ZEF-a. Tijekom posljednjih šest godina Tena je radila kao producentica na filmskim i televizijskim projektima kao producentica i izvršna producentica.

Program se realizira u suradnji Kulture promjene SC i Zadruge za etično financiranje.

Ulaz besplatan.

Facebook event.