Peter Burr (1980.) bruklinski je umjetnik koji se bavi animacijom i instalacijom. Majstor je kompjutorske animacije s darom stvaranja slika i okoliša koji lebde na granicama apstrakcije i figurativnosti. Burrovi noviji radovi, uz podršku Creative Capitala i Sundancea, propituju koncept beskonačno promjenjivoga labirinta te se šire na videoigru. Prije toga radio je pod pseudonimom Hooliganship, a 2006. osnovao je videoprodukciju Cartune Xprez koja je producirala multimedijske izložbe uživo, DVD kompilacije i gostujuće programe umjetnika koji se bave eksperimentalnom animacijom. Svoje je radove predstavljao diljem svijeta u institucijama kao što su Documenta 14 (Atena), Le Centre Pompidou (Pariz) iMoMA PS1 (New York) te na mnogim filmskim festivalima, a 8. ožujka, u 19:30, u MM centru, hrvatskoj će publici uživo predstaviti svoje stvaralaštvo uz mini masterclass i projekciju pet filmova:

Sam s mjesecom (Alone with the Moon, 2012., 13′, digitalni)

Burr stvara sporu, liminalnu iluziju u crno-bijeloj, izmjenjujući perspektive i matrice do krešenda u vremenu u pratnju zloslutno pulsirajućega soundtracka Christophera Doulgerisa.

Specijalni efekt (Special Effect, 2014., 22′, digitalni)

Podsjećajući na Stalkera Andreja Tarkovskoga, frakturirani i spiralni narativ ovoga filma proteže se od hipnotizirajuće mješavine akcije uživo i različitih stilova digitalne animacije.

 

 

Zelena | Crvena (Green | Red, 2014., 10,5′, digitalni)

Burr stvara svijet promjenjiva oblika u kojem su pločnici beskrajni, radio svira elektro, a noćno je nebo napuklo od kataklizme podrhtavajućih zvijezda.

Nered (The Mess, 2016., 14′, digitalni)

Film prati perspektivu samotne žene koja odlazi u napuštenu podzemnu arkologiju. Dobila je zadatak počistiti nered koji se razmnožio iz ove nekultivirane strukture, koja je nestala u procesu.

Jezik obrasca (Pattern Language, 2017., 10,5′, digitalni)

Teorije dizajna arhitekta Christophera Alexandera primijenjene su na generativnome labirintu video-igara, rezultirajući u ritmičkoj animaciji od valovitog, skokovitog i bljeskajućeg strobiranja polja svjetlosti infuziranim programiranom digitalnom pikselizacijom.