2018. otvaramo 11. siječnja u 19:30 sati vizualno nezaboravnim dokumentarnim filmom Mašine Rahula Jaina. Mašine portretira gigantsku tvornicu tekstila u Gujuratu, koja je samo jedan od simbola loših uvjeta rada u indijskoj tekstilnoj industriji, predindustrijskoga načina proizvodnje, potplaćenosti, nesigurnosti i svakodnevnih opasnosti s kojima su radnici suočeni. Priča je to o nejednakosti i ugnjetavanju, o ljudima i mašinama, kombinacija umjetničke vizije i socijalne osviještenosti. Nakon filma razgovarat ćemo s Mariom Ivekovićem iz Novog sindikata o radu i radničkim pravima u tekstilnoj industriji. Razgovor moderira Jelena Ostojić.

Info: r. Rahul Jain, IND / GER / FIN, 2016., 71′, hindski i engleski jezik s hrvatskim podnaslovima

Festivali i nagrade: Cinema Eye Honors Awards 2018., CPH:DOX 2017., DocAviv filmski festival 2017., Mumbai filmski festival 2017. (nagrada Silver Gateway), Međunarodni filmski festival Curitiba 2017. (nagrada Olhar za najbolji film), Sundance film festival 2017. (nagrada za najbolju fotografiju), Thessaloniki festival dokumentarnoga filma 2017. (nagrada FIPRESCI, najbolji film, nagrada žirija u međunarodnoj konkurenciji), Zurich filmski festival 2017. (najbolji međunarodni dokumentarni film).

Rahul Jain rođen je u New Delhiju, odrastao na Himalaji. Redatelj je i producent, nedavno diplomirao film i video na Kalifornijskom institutu za umjetnost. Trenutačno priprema magisterij iz područja estetike i politike. Zanima ga izdvojenost, različitost i svakodnevnica. Mašine je njegov prvi film.