Najkraći dan u godini godišnje je događanje koje se uspješno održava u mnogim europskim državama 21. prosinca tj. na zimski solsticij. Njegov glavni cilj je promicanje kratkometražnog filma među širokom publikom putem besplatnih projekcija. Uz Rundu kratkog i 5. Maratona kratkometražnih filmova, 21. 12. u 17 sati, gledamo i španjolske filmove kratkoga metra.

U Španjolskoj se ove godine organizira njegovo 5. izdanje pod nazivom EL DÍA MÁS CORTO [ED+C], VELIKA MEĐUNARODNA FEŠTA KRATKOMETRAŽNOG FILMA, a projekt je ostvaren u suradnji s Ministarstvom kulture, Institutom Cervantes, Nacionalnom filmotekom, Filmskom akademijom, španjolskim ZAMP-om i drugim institucijama.

Veleposlanstvo Španjolske u RH ove godine prvi put sudjeluje u ovoj inicijativi u suradnji s MM centrom Studentskog centra u Zagrebu, kako bi španjolski kratkometražni film približilo hrvatskoj publici.

Éramos pocos – Malo nas je (16 minuta). 2005. r: Borja Cobeaga. Kandidat za nagradu Oscar.

Otac i sin ne sudjeluju u kućanskim poslovima. Kada ih majka ostavi jer je sita svega, odluče izvući van baku iz staračkog doma kako bi im kuhala i čistila kuću.

Equipajes – Prtljaga (11 minuta). 2006. r: Toni Bestard.

Dvoje putnika čekaju svoju prtljagu na terminalu po slijetanju aviona u zračnu luku. Žena izazove muškarca na okladu. On prihvaća i igra počinje…

A o B  – A ili B (9 minuta). 2011. r: Leticia Dolera.

Nezaposlena glumica ide u posjet svom agentu kako bi joj pomogao donijeti važnu odluku.

Ojos que no ven – Oči koje ne vide (15 minuta). 2012. r: Natalia Mateo.

Svaka obitelj skriva svoje tajne i laži; svatko u nekom trenutku razmatra opciju da ih sve razotkrije. Ali kada i kako to učiniti? Jednu po jednu ili sve odjednom na obiteljskom okupljanju? Danas, na Badnjak, nije baš najbolji trenutak. Na Badnjak treba uživati…