U sklopu 15. Human Rights Film Festivala 9. 12. u 18 sati gledamo Ulične pejzaže [Dijalog] Heinza Emigholza.

Redatelj se povjerava svom sugovorniku. Govori mu o radnom procesu, o kreativnim blokadama, o umjetničkim krizama i moći izražavanja. U jednom trenutku javlja se ideja da bi ovaj razgovor mogao postati film. I upravo to je film koji gledamo, usredotočen na bitna pitanja filmskog stvaralaštva. Temelji se na petodnevnom analitičkom maratonu u koji se Heinz Emigholz upušta sa specjalistom za traume Zoharom Rubinsteinom. Reizvedba njhova dijaloga postaje ključ za razumijevanje ne samo Uličnih pejzaža, već i cijelog redateljskog opusa, koji je u velikoj mjeri posvećen iskustvu arhitekture.

U interijerima i eksterijerima modernističkih zgrada, John Erdman utjelovljuje redatelja, a Jonathan Perel analitičara. Raspravljaju o lomovima, uzletima i posredničkom djelovanju kamere, sve to prebirući po umjetnikovom djetinjstvu u potrazi za pravim tragovima. Arhitektonska kulisa subjekt analize čini još prisutnijim, dok se u međuodnosu čovjeka i zgrade otkriva podjednaka redateljska fascinacija pozadinom kao i prvim planom.

29. Emigholz - Streetscapes [Dialogue] (d) 1

Ulični pejzaži [Dijalog], Streetscapes [Dialogue], r. Heinz Emigholz, 2017., Njemačka, 132′, žanr: docufiction

Scenarij: Heinz Emigholz, Zohar Rubinstein / Fotografija: Heinz Emigholz, Till Beckmann / Montaža: Heinz Emigholz, Till Beckmann / Zvuk: Rafael Álvarez, Rainer Gerlach, Markus Ruff / Produkcija: Filmgalerie 451 / Format: DCP / Titlovi: hrvatski, engleski

Nagrade i nominacije: službena selekcija Berlin international Film Festival 2017.;, službena selekcija Jerusalem Film Festival 2017.; selekcija Hong Kong Film Festival 2017.; službena selekcija BAFICI 2017.; službena selekcija IndieLisboa 2017.; službena selekcija Vienna Film Festival 2017.

Ulaz na projekciju je besplatan!