U sklopu 15. Human Rights Film Festivala 9. 12. u 20:30 sati gledamo film U povjerenju Cédrica Venaila.

Filmskom producentu u potrazi za idejama obiteljski prijatelj priča čudnu priču: prije mnogo godina je odlazio u nekakav pariški tajni klub na izoliranom mjestu s kojeg su ljudi gledali na ulicu kroz jednosmjerno zrcalo. Kao u kinu?

Jacques Nolot, legenda francuskog glumišta u ovom fascinantnom dijalogu plijeni i hipnotizira ljepotom teksta i intenzitetom modulacije. Uvlači gledatelja u fikciju u najboljoj francuskoj maniri, recimo, Gidea u Tezeju.

U povjerenju je svojevrsna igra fikcije između onoga što se vidi i što jeste (u sadašnjosti i u priči o prošlosti) i onoga što bi/je moglo biti, onoga što imaginacija (producentova, promatračeva – i na kraju krajeva, gledatelja filma) izvlači, varira, permutira, procjenjuje, odbacuje i prihvaća – svatko je pozvan i slobodan napraviti svoj “film”. Na kraju, ispada da je to mnogo više Loše okovani Prometej nego Tezej – nema determinizma, nema zacrtanih puteva, sve je otvoreno, sve je moguće – a posebno u kinu. Kao i za Alexandera Klugea, i za Cédrica Venaila kino je mjesto mogućnosti, pokušaja. On voli probati.

Kratka priča je to out-of-the-box, ali kakva je samo prisutnost života i misterija u njezinu okviru!

U povjerenju, A discrécion, r. Cédric Venail, 2017., Francuska, 50′, žanr: igrani

Uloge: Jacques Nolot, Sharif Andoura / Scenarij: Cédric Venail / Fotografija: Simon Beaufils / Montaža: Cédric Venail / Zvuk: Mathieu Descamps / Produkcija: Huckleberry Films, La Petite Prod / Format: DCP / Titlovi: hrvatski, engleski

Nagrade i nominacije: Grand Prix, Brive Film Festival 2017

Ulaz na projekciju je besplatan!