U sklopu 15. Human Rights Film Festivala 10. 12. u 20 sati gledamo film Sretno Bena Russella.

Šesto metara pod zemljom, u polumraku rudnika bakra u srpskom Boru, radnici s nelagodom pokušavaju odgovoriti na pitanje čega se boje. Obećali su da o politici neće govoriti. Na drugom kraju svijeta, na tropskoj vrućini Surinama muškarci prebiru po zemlji u potrazi za zlatom. U trenutcima odmora kontempliraju o sreći. Polarno različite priče i životne uvjete povezuje univerzalnost iskustva teškog rada te osjećaj radikalne izoliranosti i otuđenosti koji ga prati.

Filmski diptih Bena Russella dokumentarni je portret marginaliziranih, nevidljivih radnika, s fokusom na njihove patnje i nade u doba kasnog kapitalizma. Omeđen dvjema glazbenim sekvencama, film je postavljen u impresivnoj tematskoj i strukturnoj simetriji. Priče u zrcalnom odrazu otkrivaju dijeljena iskustva radnika, kroz koja se iščitava Russellova kritika kapitalizma. Suočava nas s licima protagonista koji netremice, preko granice nelagode gledaju u objektiv, potvrđujući svoju prisutnost svima koji su na njih zaboravili.

Sretno, Good Luck, r. Ben Russell, 2017, Francuska, Njemačka, 143′, žanr: dokumentarni

Scenarij: Ben Russell / Fotografija: Ben Russell, Chris Fawcett / Montaža: Ben Russell, Maja Tennstedt / Zvuk: Jakov Munižaba, Simon Apostolou, Nicolas Becker / Produkcija: KinoElektron, CaSk Films / Format: DCP / Titlovi: hrvatski, engleski

Nagrade i nominacije: Zlatni leopard za najbolji film, nominacija, Locarno Film Festival 2017.; službena selekcija Toronto Film Festival, 2017.; službena selekcija New York Film Festival, 2017.; službena selekcija Mar del Plata Film Festival 2017.

Ulaz na projekciju je besplatan!