15. Human Rights Film Festival, festival angažiranog autorskog filma, održava se od 4. – 10. 12. 2017. u Zagrebu i Rijeci.

Kao najznačajniji novitet, Festival predstavlja program pod nazivom Sjedinjene Države Levanta koji će se u suradnji s Booksom i Revijom malih književnosti održati u Zagrebu, Rijeci, Osijeku, Dubrovniku i Vukovaru.

Naslov Sjedinjene Države Levanta sugerira da živimo u dobu krize u kojoj su politike najmoćnijih država postale jednako tako promašene i besmislene kao što su to višedesetljetna zbivanja na Bliskome Istoku. Pa će tako, primjerice, politika Sjedinjenih Država pod predsjednikom Trumpom biti jednako rušilačka i pogubna kao fenomen tzv. Islamske države Iraka i Levanta (ISIL).

Program u MM centru (5. – 10. 12.) ove godine između ostaloga donosi i mini-retrospektivu s pet kraćih ostvarenja Jonathana Perela i dva nova filma ključnoga njemačkoga i svjetskoga eksperimentalista Heinza Emigholza. Posebno treba izdvojiti premijeru Vremenskih bombi Gorana Sergeja Pristaša.

Iz tradicionalno raznovrsnoga popratnoga programa, izdvajamo više događanja i projekcija unutar teme “zdravstvena zaštita kao temeljno socijalno pravo”, kao i blok vezan uz migrantska i izbjeglička pitanja.

Ulaz na sve projekcije i popratna događanja 15. Human Rights Film Festivala je besplatan.

Program u MM centru realizira se u suorganizaciji Kulture promjene SC i Multimedijalnog instituta.