Filmski laboratorij Klubvizija SC u studenom će ugostiti Diannu Barrie i Richarda Tuohyja, iznimno aktivne i angažirane predstavnike scene nezavisnih filmskih laboratorija. Australski filmaši dolaze iz Nanolaba, filmskoga laboratorija smještenoga u Melbourneu. U MM centru prikazuju 16-milimetarski filmski program te mentoriraju analognu filmsku radionicu.

Majstori materijalne tradicije eksperimentalnoga filmskoga stvaralaštva Dianna Barrie i Richard Tuohy, u dvodnevnoj radionici uvode polaznike u svijet celuloidnih manipulacija. Transformacijom analognoga montažnoga stola u DIY kontaktni printer, primijenit će se niz klasičnih tehnika i inovacija, kako bi se kreirale dinamične studije forme, strukture, uzoraka te naučilo kako koristiti i modificirati klasičnu filmsku tehnologiju.

Prijave šaljite na e-mail: sc.klubvizija@gmail.com. U prijavi navedite svoje dosadašnje iskustvo u radu s filmom i zašto želite sudjelovati na radionici. Prijave su otvorene do 30. 10., a izabrani polaznici/ce bit će obaviješteni 31. 10.

Datum i vrijeme održavanja radionice: 4. i 5. 11., od 11 do 16 h.

Kotizacija: članovi Klubvizije SC 150 kn / ostali 200 kn.

Filmski program donosi šest kratkih materijalnih filmova i jedan performans, istražujući primitivnu filmsku aparaturu i poveznicu između ruke, ručnoga rada i mehaničkoga stroja. Iako je filmska umjetnost u nastanku bila nepobitno mehanička umjetnost,  u post-mehaničkom dobu tradicionalna filmska aparatura označena je kao nesavršena i primitivna. Ipak, događa se  preuzimanje odbačene industrijske tehnologije i strojeva od strane filmskih umjetnika kako bi nastavili samostalan rad na filmu, a takva vrst inicijative predstavlja iznimnu kreativnu priliku za revalorizaciju i reinterpretiranje naše prirode transformirane u doba strojeva.