Kratke slike i Velesajam kulture u četvrtak 19. 10. u 21 sat donose Filmske putnike. Debitantski dokumentarni film autorskog dvojca Shirley Abraham i Amita Madheshiye, posveta je magiji kinematografije i filmske vrpce kroz prikaz posljednjih indijskih putujućih kina u zabačenim selima Maharaštre. Tradicija stara 70 godina polako izumire, a junake ovog poetskog dokumentarca, kompanije Sumdeh Touring Pictures i Akshay Touring pictures, svakodnevno snalaze brojne nevolje poput kašnjenja filmova, lošeg vremena, kvarova na opremi, propadanja nitratnih filmskih vrpci, suparništvo, te najgore od svega – kabelska i digitalna televizija.

Film je premijerno prikazan na službenoj selekciji filmskog festivala u Cannesu 2016. te je osvojio posebno priznanje Zlatno oko (L’Œil d’or) za najbolji dokumentarni film.

Filmski putnici su remek-djelo, film iz srca i svjedočanstvo svemu onome u što bi čovječanstvo svesrdno trebalo vjerovati.

-HuffPost

Ako je film čarolija, onda su nomadski kino operatori i tehničari „Filmskih putnika“ njegovi čarobnjaci iz Oza koji, lutajući indijskim selima, donose filmove svojim „Traveling Talkie“ putujućim projekcijama. Riječ je o zanatu ukorijenjenom u tradiciji i vjeri u zanosne moći ovog medija.

-Variety

Observacijski pristup „muhe na zidu“ ovog filmskog tandema govori nam kako su ti likovi, njihovi životi, radosti i tuge potpuni u samima sebi; oni ne trebaju pomoć nikakvih govorećih glava stručnjaka, voice over-a ili dodatnih naslova koji bi ih podcrtavali. Činjenica da se ovaj dokumentarac razmotava pred nama kao fikcijski film (s jasno definiranim likovima, konfliktima i odlukama) ukazuje na čvrstinu i ustrajnost autora, čineći “Filmske putnike” pravim primjerom narativnog novinarstva.

– The Wire

 

Info: r. Shirley Abraham, Amit Madheshiya, SAD, 2016., 96′

Festivali i nagrade: Anchorage International Film Festival (2016.) – Nagrada za najbolji dokumentarni film, Batumi International ArtHouse Film Festival (2016.) – Nagrada za najbolji dokumentarni film, Cannes Film Festival (2016.) – posebno priznanje Zlatno oko, Denver International Film Festival (2016.) – nominacija za najbolji dokumentarni film, Documentary Edge Festival (2017.) – Nagrada DocEdge (za najboljeg međunarodnog redatelja), Fribourg International Film Festival (2017.) – nominacija za Grand Prix, Hawaii International Film Festival (2016.) – Nagrada Halekulani Golden Orchid za najbolji dokumentarni film, Mumbai Film Festival (2016.) – posebna nagrada žirija, National Film Awards, India (2017.) – Nacionalna filmska nagrada, New Hampshire Film Festival (2016.) – Nagrada žirija za najbolji dokumentarni film, RiverRun International Film Festival (2017.) – nominacija za Nagradu žirija za najbolji dokumentarni film, Royal Anthropological Institute Film Festival (2017.) – Nagrada pubike

O autorima:

Shirley Abraham filmska je redateljica koja živi i radi u Mumbaiju. Bavi se dokumentarnim filmom. Filmski putnicidugometražni su joj režijski debi, a snimila je i kratki film Save the Children, India. Scenaristica je i redateljica emisije Kiran, kratkih kronika koje se svakodnevno prikazuju na indijskoj televiziji Doordarshan, prateći individualne i socijalne inicijative koje potiču društvene promjene.

Amit Madheshiya živi i radi kao nezavisni fotograf u Mumbaiju, gdje se putem fotografskih kronika ekstenzivno bavi bilježenjem života djece koja su odlučila živjeti na ulicama u metropolama Indije. Dobitnik je nagrada Sony World Photography Award for Arts and EntertainmentGrand Award in the Humanity Photo Awards, a u Indiji je proglašen i nadolazećim fotografom godine, od strane organizacije TOTO Funds the Arts. U 2010. godini primio je poticaj od  Indijske nacionalne fondacije za svoj rad o migrirajućoj djeci Mumbaija. Za svoju seriju Night Screening at Travelling Cinema, 2011. primio je nagradu World Press Photo Award.