Kraj listopadskog programa Kratke slike – Iz kratke baze 25 FPS-a donosi filmove dviju filmašica, Ance Mirune Lăzărescu (Rumunjska) i Manon de Boer (Belgija), koje svojim filmovima tematiziraju rad avangardnoga kompozitora Johna Cagea. Nagrađivane filmove Jednoga dana danas će biti nekoć, koji prati orgulje koje akord po akord izvode Cageov 639 godina (!) dug koncert te Razmišljati o drvu, razmišljati o metalu u kojem pratimo američku perkusionisticu Robyn Schulkowsky, gledamo 26. 10. 2017., u 19:30, u MM centru.

Jednoga dana danas će biti nekoć (One Day Today Will be Once)

U maloj njemačkoj crkvi, akord po akord orgulje izvode kompoziciju Organ2/ASLSP (As SLow aS Possible) avangardnog kompozitora Johna Cagea, njegov 639-godišnji koncert za koji je predviđeno da traje bez prekida do godine 2640.

Info: r. Anca Miruna Lăzărescu, Njemačka, 2009., 27’, njemački jezik s engleskim podnaslovima

Festivali i nagrade: Jihlava International Documentary Film Festival (2017.), International Film Festival Rotterdam (2018.), International Short Film Festival Oberhausen (2010.) – nominacija za Best German Short

 

Razmišljati o drvu, razmišljati o metalu (Think about Wood, Think about Metal)

Think about Wood, Think about Metal (2011.) treći je film iz serije radova (Sylvia Kristel – Paris, Resonating Surfaces) koji se bave tranzicijom filmske naracije i nemogućnošću iste, ali i portretima žena. U ovom filmu autorica susreće američku perkusionisticu Robyn Schulkowsky.  Susreti s glazbenicom donose putovanje instrumentalistice suočene sa suvremenim kompozitorima čiji priziv remeti naše vrednovanje izvođenih glazbenih komada. Zvučni portret pokreće viziju izvedbenih prostora.  Think about Wood je rad o koncentraciji i pozornom slušanju kao osnovama kreativnog procesa. Naslov filma je citat slavnog Johna Cagea, čiji se utjecaj ogleda u stvaralaštvu američke perkusionistice.

Info: r. Manon de Boer, Belgija, 2011., 48’, engleski jezik bez hrvatskih podnaslova

Festivali: Festival Les Écrans Documentaires Arcueil (2016.), Kunsthall Oslo (2013.), Osso & Architecture Triennale Lisbon (2013.), Underdox: Filmmuseum Munchen (2012.), Supersonix London (2012.), Artists Space: Books & Talks New York (2012.), Film Festival Torino (2011.), IFFR Rotterdam (2011.) i dr.

 

O AUTORICAMA:

Anca Miruna Lăzărescu rođena je u Rumunjskoj, odakle je sa svojom obitelji imigrirala u Njemačku 1990. Studirala je na Sveučilištu za film i televiziju u Münchenu. Njezin diplomski film Silent River premijerno je prikazan na festivalu Berlinale International Shorts 2011., pozvan je na preko 100 festivala diljem svijeta i primio 35 nagrada. Njezin dokumentarni film The Secret of Deva primio je nagradu Best German Newcomer Film 2007., a film One Day Today Will Be Once nominiran je za Best German Short in Oberhausen 2010. te je prikazivan na brojnim festivalima. Anca je radila na TV seriji Stažisti u L. A. i pohađala ljetne tečajeve na UCLA. Članica je Europske filmske akademije.

Manon de Boer rođena je u Indiji 1966. Studirala je umjetnost na Autonome Beeldende Kunst u Rotterdamu i na Rijksakademie van beeldende kunsten u Amsterdamu. Nezavisna je umjetnica. Njezin rad obuhvaća filmove, video radove i audio radove koji se često bave pitanjem pamćenja i vremena/trajanja. Živi i radi u Bruxellesu.