27. 10. 2017., 21:00

Svjetski dan audiovizualne baštine koji se obilježava 27. listopada u organizaciji Kino mreže i Hrvatskog filmskog arhiva (Hrvatske kinoteke), u 29 kina diljem Hrvatske posjetiteljima donosi projekcije filmskih uspješnica Breza, redatelja Ante Babaje, snimljenog prije točno 50 godina i Tajna starog tavana u čast nedavno preminulom redatelju Vladimiru Tadeju. Osim filmova, program obuhvaća i izložbu plakata starih hrvatskih filmova čiji će postav biti dostupan u 25 kina.

Osmišljen kao polazište za jačanje svijesti o važnosti očuvanja audiovizualne baštine kao zajedničkog naslijeđa svih ljudi koje pomaže očuvanju globalnog kulturnog identiteta, Svjetski dan audiovizualne baštine ove se godine obilježava pod sloganom “Audiovizualna baština: „Discover, Remember and Share“. Posjetitelji čak 29 hrvatskih kina tako će imati priliku pogledati nagrađivani film Breza, redatelja Ante Babaje iz 1967. koji donosi surovu filmsku priču o životu i nemilosrdnoj okolini turopoljskog seljaka, nastalog prema kultnoj noveli Slavka Kolara.

Iako krhku i osjetljivu Janicu, koju tumači Manca Košir neizmjerno voli Joža Sveti, seoska djevojka prihvaća udvaranje lugara Marka, sklonog razuzdanom životu te se u konačnici za njega i udaje. Unatoč braku s najljepšom djevojkom u selu, Marko kojeg tumači Velimir Bata Živojinović, ne posustaje od svojih životnih navika te zapušta Janicu koja umire ubrzo nakon pobačaja. Surova seoska svakodnevica postaje još gorom, kad Marko na Jožino zgražanje, ubrzo nakon ženinog sprovoda odlazi na vjenčanje kao barjaktar. Film je proslavio i sam vrh domaće glumačke scene pa tako uz Mancu Košir i Živojinovića uloge tumače Fabijan Šovagović (Joža Sveti), Nela Eržišnik (Kata Labudanka, Markova majka) te Stane Sever, Stjepan Lektorić i Martin Sagner. Film je nagrađen Brončanom arenom za film (ex aequo) na Pulskom festivalu 1967., a iste je godine Velimir Bata Živojinović osvojio Zlatnu arenu za glavnu mušku ulogu. Tomislavu Pinteru pripala je Zlatna arena za kameru. Projekcija filma Breza u MM centru održat će se u petak 27. listopada u 21:00. Ulaz na projekciju je besplatan.

breza0030

Svjetski dan audiovizualne baštine obilježit će se i prigodnom izložbom 22 plakata starih hrvatskih filmova u 25 hrvatskih kina. Postav izložbe obuhvaća plakate iz hrvatskih filmskih klasika poput Družbe Pere Kvržice, Tko pjeva zlo ne misli, Picassova Bitka na Neretvi, Imam 2 mame i 2 tate, Kiklop, Samo jednom se ljubi, Vlak u snijegu i drugih.. Otvorenje izložbe održat će se u petak 27. listopada u predvorju MM centra u 20:30 i bit će otvorena do 1. studenoga.

Studentski centar programu se pridružuje i izložbom Kino 041 – pogled na prošlost i sadašnjost zagrebačkih kino dvorana studentskog kustoskog kolektiva EMGE u predvorju Kina SC. Izložba se bavi (re)upotrebom javnih prostora na primjerima arhitekture zagrebačkih kinodvorana. Dvojna priroda koncepta prezentirana je arhivsko-fotografskim materijalom koji komentira nekadašnju strukturu, a time i ulogu kina u urbanom tkivu grada. Suvremene fotografije nagrađivane fotografkinje Tjaše Kalkan i crteži tih lokacija, kontrastno, definiraju njihovo trenutno stanje. Adaptacije prostora kinodvorana tipološki su podijeljene – od još uvijek djelatnih do onih zauvijek nestalih – anticipirajući cilj izložbe: skretanje pozornosti na urbanističke promjene u gradu koje lako izmiču nezapažene. Izložba ostaje otvorena do 1. studenog 2017.

Program financijski podržavaju Hrvatski audiovizualni centar, Zaklada Kultura nova i Grad Zagreb.

Otkako je UNESCO 2005. godine 27. listopada proglasio Svjetskim danom audiovizualne baštine, vlade, nacionalni filmski arhivi, televizijske i radio stanice, udruge i brojne filmske institucije svake godine diljem svijeta organiziraju javne programe, rasprave i predavanja s ciljem isticanja osjetljivosti i ugroženosti audiovizualnog nasljeđa te se objavljuju i dosad nepoznati filmski radovi iz zaštićenih kolekcija. Audiovizualna baština, u koju se ubraja naslijeđe koje pripada filmskom, televizijskom i radijskom mediju, a u osnovi pripada proteklom stoljeću, svjedok je ekonomskog, političkog i društvenog razvoja. Brojni su zvučni zapisi, pokretne slike i drugi audiovizualni materijali nažalost nepovratno izgubljeni kao povijesni izvori zbog zanemarivanja, prirodnog propadanja i tehnološke zastarjelosti. Upravo se iz tog razloga posebna pažnja 27. listopada svake godine pridaje podizanju svijesti o važnosti audiovizualnih dokumenata kao sastavnog dijela nacionalnog identiteta svake zemlje te se upozorava na hitnu potrebu njihove zaštite.

Vidimo se na Svjetskom danu audiovizualne baštine!