U naletu jesenskih boja 3. Revija studentskog filma od 27. do 29. listopada donosi šarolikost filmskog programa u MM centar. U 6 natjecateljskih blokova svoje je mjesto pronašlo 44 filmova studenata i studentica iz svih krajeva Hrvatske, a u vankonkurentnom programu njih 14. Osim presjeka domaće studentske filmske produkcije, Revija u popratnom programu predstavlja najbolje sa Student International Film Festivala te najnovija ostvarenja studenata i studentica s Fakulteta dramskih umetnosti Univerziteta u Beogradu. Uz opsežan i bogat filmski program, u sklopu Revije održat će se dvije atraktivne radionice i predstaviti izložba kino plakata.

Studentski centar u Zagrebu će tako u 3 dana postati sjecište mladih filmskih strujanja kao i mjesto susreta te povezivanja filmskih autora iz Hrvatske i regije. Zahvaljujući suradnji Udruge za promicanje studentskih aktivnosti (UPSA) i SC-a ukupno će 53 filmskih autora i autorica sa Sveučilišta J. J. Strossmayera u Osijeku, Sveučilišta Jurja Dobrile u Puli, Sveučilišta u Zadru, Sveučilišta u Splitu, Sveučilišta Sjever, Sveučilišta u Rijeci i Sveučilišta u Zagrebu sudjelovati  u dosad izražajno najraznolikijem programu studentskog filma u Hrvatskoj. Budući doktori, komunikolozi, novinari, sociolozi, informatičari, FER-ovci te studenti likovnih, filmskih i umjetničkih usmjerenja – svi ubačeni u jedan uzavreli lonac iz kojeg će masterschef žiri u sastavu Milena Zajović, Katerina Duda i Vedran Šuvar nagraditi najbolje iz kategorija – najbolji studentski igrani film, najbolji studentski dokumentarni film, najbolji studentski eksperimentalni film i najbolji studentski animirani film. Naravno, žiri će odabrati i glavnog pobjednika/icu koji će kući ponijeti Veliki lonac s popratnim novčanim iznosom, a glasovi publike će odlučiti u čije će ruke ići nagrada Mali lonac.

Natjecateljski program s ukupno 43 studentska filma

Svaki je blok Natjecateljskog programa složen slijedeći neku tematsku poveznicu selektiranih filmova, pa je tako prvi projekcijski blok glavnog programa naslovljen Priroda i odnosi (petak, 27.10., 19 sati) te nam u njemu mladi filmaši donose priče o svijetu koji nas okružuje i našim lutanjima, kako prirodnim putevima tako i u odnosima s drugima. Što se krije u pozadini samog procesa animiranja, a što u našim nedostupnim umnim procesima? Kako prebolijevamo prekide ljubavnih odnosa i kako se nosimo s našim prijateljima i susjedima? Na putovanje u istraživanje ljudske svijesti, rekonstrukcije naših sjećanja i voajerizma u tuđe živote, vode nas filmovi u projekcijskom bloku Unutarnji svijet (subota, 28. 10., 18 sati).

Ponekad nije lako podnositi ljude oko sebe. Ponekad je teško razmišljati o vlastitoj budućnosti i o životu u kojem smo trenutno zatečeni. Ponekad se ne snalazimo u društvenim okvirima, a ponekad jednostavno ne možemo naći slobodno parkirno mjesto. O svemu tome i mnogo čemu drugome – autori progovaraju Malo o nama (subota, 28. 10., 20 sati). Naše obveze i strasti ponekad se vežu u jedinstveni životni poziv, a kako život odmiče sve jače osjećamo tihi pritisak nepravde i vremena. Ljudske vrijednosti u pričama o svakidašnjim herojima svojih i naših svjetova u bloku Posao i godine (nedjelja, 29. 10., 17 sati).

Osobna stvarnost i identitet se izobličuju pod utjecajem raznih vanjskih faktora. Koje sve mogu biti posljedice naših preobrazbi i kako okolina djeluje na nas otkrivamo u Gender, Drugs & Videogames (nedjelja, 29. 10., 19 sati). Okviri koji su nam zadani mogu biti prostorni, vremenski ili pak dramaturški. Filmovi iz bloka Životne situacije (nedjelja, 29. 10., 21 sat) prikazuju kako se animirani junaci snalaze u po život opasnim avanturama te kako se studenti filmaši snalaze u vježbama i pravilima koja su im zadana.

Bogat popratni program studentskih filmova iz Hrvatske, regije i svijeta

Od velikog broja prijavljenih filmova ipak nisu mogli svi naći svoje mjesto u heavyweight konkurenciji Natjecateljskog programa pa će 14 filmova biti prikazano u sklopu projekcijskog bloka Dodatni kratkiši (subota, 28. 10., 16 sati). Osim 9 igranih filmova u Dodatnim kratkišima svoja su mjesta pronašla i dva namjenska filma, jedna eksperimentalna reklama te po jedna reportaža i dokumentarni film. Najbolje od svjetske studentske produkcije ove godine gostuje na Reviji studentskog  filma u programu STIFF on the road 2017 (petak, 27. 10., 17 sati). Popratni retrospektivni blok donosi presjek nagrađenih filmova s prvog hrvatskog međunarodnog festivala posvećenog isključivo studentskom filmu – Student International Film Festivala. Dok nam STIFF otkriva što snimaju studenti iz Slovačke, Izraela, Mađarske i Poljske, Revija studentskog filma pred zagrebačku publiku donosi ostvarenja mladih filmskih profesionalaca iz susjedne Srbije.

U gostujućem popratnom programu donosimo predstavljamo najnovije studentske radove s Fakulteta dramskih umetnosti Univerziteta u Beogradu. Zbog velikog interesa, FDU u gostima će se prikazivati u dva projekcijska bloka, jedan u subotu u 22h, a drugi u nedjelju u 15h. Ulaz na FDU u gostima je besplatan no kako je broj ulaznica ograničen obavezujuća je rezervacija na mail revijastudentskogfilma@gmail.com.

U mailu ostaviti sljedeće podatke:

  • ime i prezime
  • adresu elektroničke pošte
  • datum projekcije (subota, 28.10. 22h ili nedjelja, 29.10. 15h)
  • broj ulaznica (maksimalno 2 po osobi)

Ulaznice je moguće rezervirati i na službenim stranicama filma Život po Moskriju.

U suradnji s Kinomrežom, u petak, 27. 10., na Svjetski dan audiovizualne baštine u predvorju MM centra bit će postavljena izložba kino plakata koje će krasiti prostor druženja filmaša i posjetitelja iz Hrvatske i regije tijekom dana održavanja Revije.

Party After, Pločnik, petak, 27.10., i Druženje u &TD-u, subota, 28. 10

Ovogodišnja Revija studentskog filma priprema zvučnu eksploziju. Ne brinite se, ne namjeravamo razvaliti vaše bubnjiće, već ih zdušno nagraditi. Svake godine, uz zanimljivi filmski menu, organiziramo svojevrsni plesni fitness, a ove godine smo u Pločniku. Kako volimo istraživati filmske, tako i glazbene žanrove, pa smo za ovu godinu organizirali posebno urbano putovanje. Naime, elektronike se do sada nismo dotakli, pa je vrijeme da i tu vidimo što možemo ponuditi, ne samo filmskim sladokuscima nego i glazbenim gurmanima.

Kuhari dobrih vibracija u Pločniku su: M.I.L.E., Jeff Jarunsky i Emil Alexandar te šećer na kraju  J.Jay. Više o party-u i DJ-ima možete pronaći na Facebook eventu.

Nakon projekcijskog bloka FDU u gostima, subotnje se filmsko druženje seli iz MM centra u susjedni &TD gdje će posjetitelji i filmaši uživati u playlisti Mr. Spinoze.

Ulaz na sve filmske programe je besplatan!

Program se održava u suroganizaciji Studentskog centra u Zagrebu i Udruge za promicanje studentskih aktivnosti.

Više informacija i detaljnu stanicu programa potražite na internetskoj stranici festivala.