Pokrenut 2005. godine s ciljem programske i prostorne revitalizacije prostora u Savskoj 25 festival Velesajam kulture u svom se 14. izdanju bavi upravo pitanjem revitalizacije i prenamjene prostora te njihovih arhitektonskih zadatosti. Odnos promjene vizualnih (arhitektonskih) markera u gradu, kao i izmještanje sveobuhvatnih kulturnih sadržaja iz gradskih četvrti fokus je 14. izdanja Velesajma, koje se održava od 19. do 21. listopada u Studentskom centru. Temeljna nit vodilja ovogodišnjeg Velesajma je proučavanje zgrada zagrebačkih kino dvorana iz arhitektonsko-antropološke perspektive s ciljem osvješćivanja građana o redefiniranju prostora, posebice namjene prostora, ali i povremenog materijalnog preoblikovanja.

U predvorju Kina SC, a u suradnji sa studentskim kustoskim kolektivom EMGE, bit će postavljena izložba Kino 041 – pogled na prošlost i sadašnjost zagrebačkih kino dvorana, koja će obuhvaćati arhivsku dokumentaciju iz zlatnog doba tradicionalnih kino dvorana, dokumentaciju njihovog postupnog propadanja i trenutnog stanja. Uvođenjem multiplexxa kao vrhunskog primjera posudbe amerikaniziranog kapitalizma u suvremenoj umjetnosti, tzv. kvartovska kina izgubila su na popularnosti, a s vremenom i na funkcionalnosti. Izložba ostaje otvorena do 1. studenog.

Na dvjema tribinama osvrnut ćemo se na arhitektonski pogled na pitanje adaptacije prostora nekadašnjih kvartovskih kina te na film kao element popularne i masovne kulture. Razgovaramo, između ostalih, s arhitektima Sašom Begovićem (3LHD) i Zdravkom Krasićem (Urbana tehnika) te etnografkinjom Sonjom Leboš.

Filmski program donosi četiri naslova koji se, svaki na svoj način, bave kinom kao prostorom osobnih uspomena, društvenih stupova i izumirućim dijelovima urbanog tkiva. Dokumentarni film Shirely Abraham i Amita Madheshiye, Filmski putnici (Cinema Travellers) o putujućim kinima koja jednom godišnje donose čaroliju filma u zabačena indijska sela, osvojio je posebno priznanje za najbolji dokumentarni film na festivalu u Cannesu 2016, dok rumunjski Cinema, mon amour u režiji Alexandrua Belca govori o borbi protiv gašenja kvartovske kino-dvorane, a prikazujemo ga u suradnji sa zagrebačkim Dokukinom. Film Kino Katerine Dude govori o trešnjevačkom kinu Triglav, a Kino Crvena zvijezda Silvestra Kolbasa portretira ruševine nekadašnjeg kina u Vinkovcima i pronađene ostatke oštećenih filmskih vrpci.

Program se održava uz potporu Ministarstva kulture RH i Grada Zagreba.

Ulaz je besplatan.

*naslovna fotografija: Kino Central (izvor: Hrvatski državni arhiv)