5. 10. 2017., 19:30

Sol zemlje (r. Herbert J. Biberman, 1954.) moćni je artefakt otpora američkoj hladnoratovskoj kulturi komfora  – eri određenoj reakcionarnom politikom, uništavanjem sindikata te crnim listama. Film oslikava veliku meksičko američku zajednicu koja želi steći pravednije radne i životne uvjete. Američke vlasti i industrija zabranile su prikazivanje ovog filma i niz je godina bio na tzv. crnoj listi. 1992. Kongresna knjižnica SAD-a  dodala je Sol zemlje u Nacionalni filmski registar zbog svog „kulturnog, povijesnog i estetskog značaja“. I danas ovaj film predstavlja vitalni amblem nade u kontinuiranoj bitci za građanska i ljudska prava.

Info: r. Herbert J. Biberman, SAD, 1954., engleski jezik bez hrvatskih podnaslova

Festivali i nagrade: Karlovy Vary International Film Festival (1954.), nagrada Crystal Globe za najbolji film i nagrada za najbolju glumicu Rosauru Revueltas, National Film Preservation Board (1992.) – pobjednički film u selekciji National Film Registry,

 

O autoru:

Herbert J. Biberman (1900. – 1971.) bio je američki scenarist i filmski režiser čije se ime moglo pronaći na zloglasnoj holivudskoj crnoj listi. Rođen je u Philadephiji, a prije no što je proglašen politički nepodobnim, snimio je filmove kao što su King of Chinatown, When Tomorrow Comes, The Master Race, a potom i One Way Ticket, Meet Nero Wolfe i The Master Race. Nakon što je odslužio šestomjesečnu zatvorsku kaznu, Biberman snima Sol zemlje, film koji, iako međunarodno priznat, zbog kontinuiranog svrstavanja autora na crnu listu, u SAD-u nije bio prikazan do 1965. godine. Nakon što je autoru omogućen daljnji rad, napisao je i režirao film Slaves, nastao po romanu Uncle Tom’s Cabin.